Danska se okreće obnovljivim izvorima i plinu iz Sjevernog mora

20.04.2022. 11:26 / Izvor: Agencije
Copenhagen

Danska će znatno povećati opskrbu energijom iz obnovljivih izvora i privremeno povećati domaću proizvodnju plina u poljima u Sjevernom moru kako bi se što prije riješila ovisnosti o Rusiji, javlja Reuters.

Danska će znatno povećati opskrbu energijom iz obnovljivih izvora i privremeno povećati domaću proizvodnju plina u poljima u Sjevernom moru kako bi se što prije riješila ovisnosti o Rusiji, javlja Reuters.

"Povećat ćemo, na ograničeno vremensko razdoblje, proizvodnju prirodnog plina u Sjevernom moru. Uvjereni smo da je bolje proizvoditi plin u Sjevernom moru nego kupovati ga od (ruskog predsjednika) Vladimira Putina", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen.

Danska bi uz proizvodnju u Sjevernom moru, prema njenim riječima, "mogla de facto postati neovisna o ruskom plinu već iduće godine".

"Budući da smo dio europske plinske mreže, potrebno nam je i da druge zemlje postanu neovisne", dodala je Frederiksen.

Putinove prijetnje

Vlada je predstavila i planove drastičnog povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra i Sunca, i uvođenja jedinstvenog ugljičnog poreza na emisiju kompanija.

Vladin je cilj kroz osam godina učetverostručiti proizvodnju struje iz energije Sunca i vjetra na kopnu, te povećati proizvodnju struje u vjetroelektranama na moru između jedan i četiri gigavata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da bi mogla ostati bez ruskog plina ne bude li ga plaćala u rubljama. Ruskim bankama zapadne su zemlje uvele sankcije pa ne mogu provoditi transakcije u inozemnim valutama.

Moskva je zato propisala da kupci iz "neprijateljskih zemalja", koje su Rusiji uvele sankcije, plin plaćaju u ugovorenoj valuti, obično dolarima i eurima, preko posredničke banke u Rusiji. Banka ih potom prodaje na aukciji na Moskovskoj burzi i rublje uplaćuje na račun proizvođača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti