SAD spreman formalno odobriti prevoz i osiguranje izvoza ruskih žitarica i gnojiva

01.06.2022. 13:59 / Izvor: Agencije
SAD

SAD je prevoznicima i osiguravateljima spreman izdati pismene dozvole kako bi olakšao izvoz ruskih žitarica i gnojiva, izjavila je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

SAD je prevoznicima i osiguravateljima spreman izdati pismene dozvole kako bi olakšao izvoz ruskih žitarica i gnojiva, izjavila je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

"Ruske žitarice i umjetna gnojiva nisu obuhvaćeni američkim sankcijama, ali kompanije su blago nervozne i spremni smo im izdati pismene potvrde ako će to pomoći da ih se ohrabri", rekla je. 

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric odvojeno je u utorak izjavio da je čelnica UNCTAD-a Rebecca Grynspan u Moskvi konstruktivno raspravljala s prvim potpredsjednikom ruske vlade Andrejem Belousovim o stvaranju uvjeta za nesmetani izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Grynspan sada u Washingtonu razgovara o istom problemu.

"S ključnim ciljem rješavanja sve izraženije globalne prehrambene nesigurnosti", rekao je Dujarric.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres posjetio je u maju Moskvu i Kijev i paralelno pokušava posredovati u sastavljanju, kako ga naziva, "paket aranžmana" za nastavak ukrajinskog izvoza hrane i ruskog izvoza hrane i gnojiva.

Rat u Ukrajini poremetio tržište

Ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi potaknuli su snažan rast cijena žitarica, jestivih ulja, goriva i gnojiva i izazvali globalnu prehrambenu krizu, podsjeća Reuters.

Rusija i Ukrajina proizvode gotovo trećinu svjetske pšenice, Rusija je i ključni izvoznik gnojiva, a Ukrajina vodeći izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja, prenosi Hina.

Od početka ruske invazije 24. februara Ukrajina ne izvozi žitarice preko luka na Crnom moru i više od 20 miliona tona žitarica zaglavilo je u silosima. Moskva pak tvrdi da su njezin izvoz gnojiva i žitarica poremetile sankcije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da je Rusija u koordinaciji s Turskom spremna olakšati izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, prema saopćenju Kremlja nakon razgovora s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti