Neočekivani potez Saudi Aramca uzrokovao rast cijena nafte

06.06.2022. 12:52 / Izvor: Agencije
nafta

Saudijska Arabija je naglo podigla prodajne cijene svoje sirove nafte za julsku isporuku, što je izazvalo opći rast cijena "crnog zlata" na svjetskim tržištima.

Saudijska Arabija je naglo podigla prodajne cijene svoje sirove nafte za julsku isporuku, što je izazvalo opći rast cijena "crnog zlata" na svjetskim tržištima.

Najveći svjetski izvoznik nafte Saudi Aramco je poskupio svoju naftu za kupce u Aziji, sjeverozapadnoj Evropi i Mediteranu, dok je za američke uvoznike zadržao cijene na nepromijenjenom nivou, prenosi Tanjug, pozivajući se na Business Insider.

Cijena evropske nafte Brent za isporuku u julu (fjučers ugovori) je, pod utjecajem Aramcove odluke, porasla na 120,1 dolar za barel, a američka referentna nafta WTI je skočila na 119,8 dolara po barelu na trgovanju do 11:05 sati po evropskom vremenu.

Očekivani rast potražnje

Aramcov potez je uslijedio uprkos prošlosdmičnoj odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da podignu ukupnu kvotu povećanja proizvodnje za juli i august za 50 posto, na 648.000 barela dnevno, sa 432.000 barela dnevno, koliko je iznosila posljednjih nekoliko mjeseci.

Pored toga, današnjem skoku cijena "crnog zlata" je, po mišljenju Phila Rosena, izvršnog direktora kompanije Hess, doprinijela i procjena tržišnih učesnika da povećanje proizvodnje alijanse OPEC+ nije dovoljno da nadoknadi isključenje ruske nafte sa globalnog tržišta zbog sankcija i bojkota vezanih za ruski napad na Ukrajinu.

Prema tumačenju pojedinih analitičara, Aramcovo poskupljenje barela je motivirano očekivanim rastom tražnje, posebno u Aziji, gdje se ublažavaju pandemijske mjere ograničenja i ponovo pokreće proizvodnja u brojnim kompanijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti