Iako je inflacija rekordna, Erdogan i dalje snižava kamatne stope

07.06.2022. 08:45 / Izvor: Agencije
inflacija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će ponovo smanjiti kamatne stope nakon što je inflacija u Turskoj u maju dostigla 73,5 posto na godišnjem nivou.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će ponovo smanjiti kamatne stope nakon što je inflacija u Turskoj u maju dostigla 73,5 posto na godišnjem nivou, prenosi Beta.

"Neka to niko ne očekuje od nas. Ova vlada neće podizati kamate. Naprotiv, nastavićemo da ih smanjujemo", rekao je Erdogan.

Suprotno tradicionalnim ekonomskim teorijama, Erdogan smatra da visoke kamate podstiču inflaciju.

Erdogan je primorao centralnu banku krajem 2021. da smanji kamatnu stopu sa 19 na 14 posto, od septembra i decembra te godine, što je izazvalo kolaps nacionalne valute.

Inflacija u fokusu svih rasprava

Inflacija u Turskoj je u maju dostigla 73,5 posto na godišnjem nivou, najviše od decembra 1998. godine, podstaknuta rastom cijena energije i hrane, pokazali su nedavni zvanični podaci.

Inflacija je u centru svih rasprava u Turskoj, godinu dana prije predsjedničkih izbora, zakazanih za jun 2023. godine. Opozicija i mnogi ekonomisti optužuju Nacionalnu kancelariju za statistiku da svjesno i u velikoj mjeri potcjenjuje razmjere inflacije.

"Mi nemamo problem sa inflacijom, već problem sa troškovima života", rekao je Edogan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti