Iako raste inflacija i BDP pada, Bijela kuća tvrdi da SAD nije u recesiji

27.07.2022. 14:17 / Izvor: Agencije
Dolar

Američka ekonomija je opterećena inflacijom i pati zbog efekata rata u Ukrajini, ali nije u recesiji, poručila je Bijela kuća.

Američka ekonomija je opterećena inflacijom i pati zbog efekata rata u Ukrajini, ali nije u recesiji, poručila je Bijela kuća.

Ministrica finansija Janet Yellen, ekonomski savjetnik Brian Deese i sekretarka za trgovinu Gina Raimondo oglašavali su se posljednjih dana uoči objavljivanja podataka najavljenih za četvrtak, a koji bi mogli da potvrde da je bruto domaći proizvod (BDP) smanjen od aprila do juna, prenosi Reuters.

Prognoza Banke federalnih rezervi Atlante predviđa pad BDP od 1,6 posto, što je već drugi kvartal zaredom da je BDP u padu.

Dok opće pravilo kaže da pad BDP u dva uzastopna kvartala signalizira recesiju, snažno tržište rada u SAD-u potvrđuje da ovo može biti rijedak slučaj kada to neće biti dovoljno da ekonomisti proglase recesiju najveće svjetske ekonomije.

Ipak, priča o recesiji može prerasti u samoostvareno proročanstvo s obzirom da kompanije i potrošači, zabrinuti da predstoje teža vremena, smanjuju potrošnju i investicione planove, navodi Reuters.

Dolar najjači u posljednjih 20 godina

U međuvremenu je vrijednost američkog dolara dostigla dvadesetogodišnji maksimum zahvaljujući očekivanjima da će američke Federalne rezerve povećati svoje kamatne stope brže od većine drugih finansijskih institucija.

Za kupce širom svijeta koji žele vrhunske američke brendove, jak dolar znači da moraju skuplje plaćati, osim ukoliko distributeri ne odluče da ublažavaju uticaj jakog dolara, prenosi Glas Amerike.

Od nafte do pšenice, roba se u svijetu uglavnom plaća američkim dolarima što znači da joj je cijena u lokalnim valutama veća za svaki kupljeni barel ili bušel, a razlozi za to su značajan globalni porast cijena izazvan ratom u Ukrajini, ekstremne vremenske prilike i posljedice pandemije.

Međutim, jači dolar dobra je vijest za građane siromašnijih zemalja, poput Meksika i Gvatemale, čiji građani zavise od novca koji im šalju rođaci koji su zaposleni u SAD-u.

Rublja u komfornom položaju

Čak i za bogatije zemlje, kao što je Njemačka, jak dolar može predstavljati problem jer podstiče visoku inflaciju kroz skuplji uvoz, zbog čega su mnoge centralne banke reagovale podizanjem kamatnih stopa, što je, s jedne strane kredite učinilo skupljim, a sa druge usporilo privredni rast.

Međutim, ruska nacionalna valuta nalazi se u komfornom položaju i u plusu u odnosu na američki dolar što se nije očekivalo s obzirom na međunarodne sankcije koje su uvedene Moskvi. Druga strana te medalje je da snaga rublje, donekle vještački izazvana kontrolom tržišta deviza, malo dobrobiti donosi građanima Rusije.

Iako Moskva mjesečno zarađuje možda i desetine milijardi dolara od prodaje energenata Zapadu, tamošnja domaćinstva nisu u mogućnosti da iskoriste svoju deviznu štednju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti