Dok se Evropa vraća uglju, Kina ostaje na putu energetske tranzicije

27.07.2022. 14:41 / Izvor: Agencije
Ugalj

Tranzicija Kine prema ekološki prihvatljivoj energiji nastavit će se uprkos izazovima vezanim uz globalnu energetsku sigurnost koje čine rat u Ukrajini i povratak Evrope na ugalj.

Tranzicija Kine prema ekološki prihvatljivoj energiji nastavit će se uprkos izazovima vezanim uz globalnu energetsku sigurnost koje čine rat u Ukrajini i povratak Evrope na ugalj, a kineski dužnosnici poručuju da će zemlja ostati na pravom putu kako bi ispunila svoje ciljeve vezane uz smanjenje emisija ugljika, javlja Reuters.

Najveći svjetski energetski potrošač i emiter stakleničkih plinova pokušava uspostaviti ravnotežu između svojih obaveza da nakon 2030. smanjuje emisiju ugljika i potrebe da osigura dovoljnu opskrbu energijom.

Kina je pritom i dalje spremna povećavati udio proizvodnje energije iz nefosilnih goriva u ukupnoj energetskoj potrošnji za prosječno jedan postotni bod godišnje od sada do 2030. godine, rekao je direktor Nacionalne uprave za energiju Zhang Jianhua na konferenciji za novinare u Pekingu.

"U uvjetima ograničene opskrbe energijom u prošloj godini i ponovnog pokretanja proizvodnje energije iz uglja u mnogim evropskim zemljama, razvoj energije iz nefosilnih izvora u našoj zemlji nastavlja se nesmanjenim intenzitetom", ustvrdio je Zhang.

Nefosilna goriva

Nefosilna goriva, uključujući energiju iz vjetra, solarnu, nuklearnu i energiju iz hidrocentrala, zadovoljavala su u prošloj godini 16,6 posto ukupnih potreba Kine, u odnosu na 15,9 posto u godini ranije.

I nakon što je rat u Ukrajini uzdrmao globalna energetska tržišta, podižući cijene prirodnog plina i uglja na rekordno visok nivo, Kina je naglašavala važnost energetske sigurnosti, izazivajući strah da bi ta druga najveća svjetska ekonomija mogla odstupiti od ispunjavanja klimatskih ciljeva.

Kina namjerava početi smanjivati ​​potrošnju uglja od 2026. godine, a kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u martu da Kina ne može jednostavno “zakočiti” potrošnju.

Dužnosnici su u srijedu izjavili novinarima da velika kineska komunalna poduzeća sada drže rekordne zalihe uglja za termoelektrane, u visini od 170 miliona tona, što je povećanje za 52 posto u odnosu na prošlu godinu. Kineska vlada je također obećala da će držati sigurnost opskrbe, odnosno da neće biti prekida isporuke struje. Prošle godine, naime, veliki dio Kine bio je izložen prekidima isporuke električne energije.

Zelena transformacija je nepovratna

Li Chuangjun, direktor administrativnog odjela za obnovljivu energiju, rekao je da je zelena transformacija globalnog energetskog sistema dugoročno nepovratna, a Kina je u dobroj poziciji da iskoristi prednosti.

Kina je izvezla 78,6 gigavata (GW) solarne opreme i komponenti u prvoj polovini ove godine, što je 74-postotno povećanje na godišnjem nivou, pri čemu je uprihodovala 25,9 milijardi dolara ili dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine, dodao je.

Ipak, Kina je u prošloj godini počela graditi i 33 GW-a novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz uglja, što je najviše od 2016. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti