Osnovana stranka koju vodi vještačka inteligencija, najavljuju izlazak na izbore

05.08.2022. 11:26 / Izvor: HINA
Roboti

Danska odnedavno na svojoj političkoj sceni ima stranku potpuno vođenu vještačkom inteligencijom, koja namjerava da se kandiduje na sljedećim opštim izborima u junu 2023. godine.

Danska odnedavno na svojoj političkoj sceni ima stranku potpuno vođenu vještačkom inteligencijom, koja namjerava da se kandiduje na sljedećim opštim izborima u junu 2023. godine.

Osnivanje stranke je krajem maja pokrenuo danski umjetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party. Stranku potpuno vodi vještačka inteligencija, ali još nema dovoljno potpisa za učešće na izborima.

Njeni tvorci kažu da je stranka zamišljena kao svojevrstan odgovor na apstinenciju Danaca, kada je u pitanju izlazak na izbore. Na zadnjim opštim izborima glasalo ih je oko 15 posto.

"Objedinjavanjem pisanih publikacija svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970. godine, stranka nudi politički program koji predstavlja "političku viziju obične osobe" ", rekao je za AFP umjetnik Asker Brild Staunaes iz kolektiva Computer Lars.

Cilj korištenja vještačke inteligencije ove "antipolitičke" stranke je "optimizacija sistema glasanja u Danskoj", pojasnio je.

Istovremeno, Synthetic Party predstavlja izazov stotinama marginalnih stranaka koje postoje u Danskoj, a mnoge od njih i nisu ozbiljne konvencionalne stranke.

U Danskoj postoji 230 mikrostranaka, među njima i Synthetic Party. Nijedna od njih još nije prikupila 20.182 potpisa, koliko ih je potrebno za učešće na opštim izborima.

Synthetic Party ih je do sada, prema zvaničnim podacima, prikupila četiri. Zato je teško predvidjeti da li će ta politička formacija, najnoviji projekt umjetničkog kolektiva, biti zastupljena u parlamentu.

Ukoliko osvoji dovoljno glasova na izborima, stranka namjerava da imenuje predstavnika odgovornog za povezivanje vještačke inteligencije sa političkim raspravama u parlamentu.

Podsjetimo, skoro je Bakir Izetbegović, lider SDA  na stranačkom skupu održanom u Hadžićima rekao da će “mlade ljude i vojnike nadoknaditi robotima”. Ta izjava izazvala je buru negativnih i ismijavajućih komentara na društvenim mrežama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti