Švedska: Zakon za plaćanje visokih zimskih računa za struju

18.08.2022. 11:21 / Izvor: Agencije
struja

Vlada Švedske saopćila je kako će donijeti zakon koji će primorati operatera javne mreže za prenos električne energije u državi da pomogne u ublažavanju očekivanih visokih računa za struju.

Vlada Švedske saopćila je kako će donijeti zakon koji će primorati operatera javne mreže za prenos električne energije u državi da pomogne u ublažavanju očekivanih visokih računa za struju ove zime za švedska domaćinstva i kompanije.

Premijerka Magdalena Andersson, čiju manjinsku Vladu socijaldemokrata očekuju parlamentarni izbori sljedećeg mjeseca, rekla je kako će taj prijedlog koštati najmanje 30 milijardi švedskih kruna (2,9 milijardi dolara).

Kazala jea kako će javno preduzeće zaduženo za osiguranje švedskog sistema za prenos električne energije dobiti sredstva od 60 milijardi kruna (5,8 milijardi dolata), prenosi Beta, pozivajući se na AP.

“I vlasnicima kuća i vlasnicima firmi muka je kada pomisle na račun za struju na zimu“, rekla je premijerka.

Istakla je kako je ta mjera neophodna s obzirom na visoke troškove energije zbog ruske invazije na Ukrajinu, dodajući da ona neće dozvoliti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da “drži švedska domaćinstva i švedsku industriju kao taoce“.

"Kada je energetski sektor u pitanju, imamo nešto što veoma liči na ratnu ekonomiju", rekla je Andersson.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti