Njemačkim prugama počeli saobraćati vozovi na vodik

24.08.2022. 11:24 / Izvor: Agencije
njemačka

Njemačka će u srijedu otvoriti željezničku liniju za kompoziciju koju u potpunosti pokreće vodik, što predstavlja veliki korak naprijed za ekološki prijevoz vozovima uprkos velikim izazovima s opskrbom.

Njemačka će u srijedu otvoriti željezničku liniju za kompoziciju koju u potpunosti pokreće vodik, što predstavlja veliki korak naprijed za ekološki prijevoz vozovima uprkos velikim izazovima s opskrbom, javlja AFP.

Flota od 14 vozova koje je proizveo francuski industrijski div Alstom će zamijeniti kompozicije koje su do sada saobraćale na relaciji koja povezuje gradove Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde i Buxtehude u blizini Hamburga.

"U bilo koje doba dana putnici će putovati ovom rutom zahvaljujući vodiku", rekao je Stefan Schrank, voditelj projekta u Alstomu, pozdravljajući ovaj korak.

Dizel još uvijek značajno prisutan

Vozovi na vodik postali su obećavajući način za dekarbonizaciju željezničkog sektora i zamjenu dizela, koji još uvijek pokriva 20 posto putovanja u Njemačkoj.

Navedeni kao način prijevoza s "nultom emisijom", vozovi miješaju vodik s kisikom prisutnim u okolnom zraku, zahvaljujući gorivnoj ćeliji ugrađenoj u krov. To proizvodi električnu energiju potrebnu za pokretanje vozova.

Vozovi na vodik posebno su korisni na kratkim regionalnim linijama gdje trošak prelaza na električnu energiju nadmašuje isplativost rute.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti