Uragan Ijan diže cijene: Sok od narandže postaće luksuz

05.10.2022. 10:27 / Izvor: Agencije
Sok od narandže

Uragan Ijan je najnovija prirodna katastrofa koja utiče na cijene hrane.

Oluja koja je pogodila Floridu već tjera na rast fjučersa soka od narandže i uskoro bi mogla da smanji zalihe đubriva u zemlji - što bi moglo imati dalekosežne posljedice.

Cijene ugovora koje se odnose na sok od narandže dostigle su otprilike 1,92 dolara po funti, što je povećanje za 5 posto. Florida je vodeći proizvođač citrusa, uključujući pomorandže i grejpfrut.

Najmanje 75% pojasa citrusa na Floridi je pod prijetnjom od jakih poplavnih kiša u narednih 36 sati. Zbog toga će trećina usjeva vjerovatno imati oštećenja od vjetra, uglavnom u sjeverozapadnom dijelu pojasa citrusa.

Fjučersi na sok od pomorandže su ove godine porasli za skoro 30%. A vrijeme oluje je teško za farmere na Floridi jer se agrumi približavaju sezoni berbe.

Proizvodnja citrusa je već bila pod značajnim pritiskom čak i prije uragana Ijan.

U julu je američko Ministarstvo poljoprivrede procenilo da će američka proizvodnja pomorandži pasti za 13% na najniži nivo u posljednjih 55 godina zbog suše u Kaliforniji bolesti koja je napala citruse na Floridi.

Bolest uzrokuje da drveće proizvodi manje plodova koji su manje veličine. Kao rezultat toga, proizvođači sokova moraju da koriste više narandže po boci, što podiže troškove i dovodi do povećanja cijena za potrošače.

Cijene narandže i mandarina porasle su za 14,4% .

Rast cijene đubriva

U međuvremenu, glavni proizvođač fosfata koji se koriste za đubrivo nalazi se u Tampi, gdje se predviđa da će oluja snažno da udari.

Kada farmeri troše više na đubrivo, oni ili moraju da podignu cijene usjeva koje uzgajaju, ili da smanje ponudu. U svakom slučaju, više cijene se prenose na potrošače.

Ekstremno vrijeme je jedan od glavnih faktora koji doprinose velikom porastu cijena: suše su primorale američke farmere da rasprodaju svoja stada stoke i unište sopstvene usjeve. Posljednjih godina, poplave su također uništile usjeve i ubile stoku.

Oluja dolazi u trenutku kada potrošači već osjećaju rekordno povećanje cijena hrane. Troškovi hrane su ove godine porasli za 11,4% do avgusta, što je najveći godišnji porast od maja 1979, prema Zavodu za statistiku rada.

Cijene namirnica su skočile za 13,5%, a cijene menija u restoranima porasle su za 8 posto u tom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti