Turska zavijena u crno, u eksploziji smrtno stradalo 40 rudara

17.10.2022. 09:50 / Izvor: Agencije
rudari

U rudniku uglja u provinciji Bartin na sjeveru Turske desila se najsmrtonosnija katastrofa za ovu zemlju u posljednjih nekoliko godina.

Najmanje 40 osoba smrtno je stradalo u eksploziji u rudniku uglja koja se dogodila oko 18.15 sati po lokalnom vremenu 300 metara ispod ulaza u rudnik na sjeveru Turske, u okrugu Amasra, u crnomorskoj provinciji Bartin, javio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

U rudniku uglja u provinciji Bartin na sjeveru Turske desila se najsmrtonosnija katastrofa za ovu zemlju u posljednjih nekoliko godina.

Do eksplozije je došlo 300 metara ispod zemlje u crnomorskoj priobalnoj provinciji u petak neposredno prije zalaska sunca.

Iako im je mrak otežavao napore, spasilački timovi su tragali tokom cijele noći, dok je veliki broj ljudi, uključujući i porodice stradalih, cijelu noć čekao je rudare koji su ostali zarobljeni u jami.

 "U rudniku je radilo 110 naše braće. Neki od njih, oni na gornjim novima uspjeli su izaći odmah nakon eksplozije i spašeni su. Imamo 40 poginulih. U bolnicama je 11 povrijeđenih, među kojima šest u gradskoj bolnici Cam i Sakura, a tri u državnoj bolnici Bartin, dvoje je u privatnoj bolnici", izjavio je Suleyman Soylu,  ministar unutrašnjih poslova Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da otkazuje svoj raspored za subotu kako bi otputovao na mjesto nesreće. Na svom Twitter nalogu iskazao je veliku žalost zbog katastrofe koja je zadesila njegovu zemlju.

"Još jednom molim Božju milost za moju braću i sestre koji su izgubili živote. Povrijeđenima, od kojih su neki prevezeni u Istanbul, kao i Bartin, želim brz oporavak. Saučešće našoj zemlji i našem narodu", rekao je Recep Tayip Erdogan, predsjednik Turske.

Tužitelji su pokrenuli istragu. Incident se vodi kao nesreća, ali trebat će vremena da se utvrdi šta je tačno izazvalo eksploziju. Inače, Turska ima historiju nesreća u rudnicima zbog slabo regulirane zaštite na radu. U najgoroj rudarskoj katastrofi u Turskoj koja se dogodila 2014. godine ukupno 301 osoba poginula je u velikoj eksploziji u rudniku uglja u okrugu Soma u egejskoj pokrajini Manisi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti