Britanski ministar finansija odbacio gotovo sve vladine planove za smanjenje poreza

17.10.2022. 15:47 / Izvor: Agencije
uk

Novi britanski ministar finansija Jeremy Hunt u ponedjeljak je poništio većinu ekonomskog paketa koji je vlada najavila prije samo nekoliko sedmica, uključujući planirano smanjenje poreza na dohodak.

Novi britanski ministar finansija Jeremy Hunt u ponedjeljak je poništio većinu ekonomskog paketa koji je vlada najavila prije samo nekoliko sedmica, uključujući planirano smanjenje poreza na dohodak. 

U pokušaju da smiri turbulentna finansijska tržišta, Hunt je rekao da ukida "gotovo sva" smanjenja poreza najavljena prošlog mjeseca i nagovijestio da su rezovi javne potrošnje na putu. Također je smanjio gornju granicu cijena energije kako bi pomogao kućanstvima da plate svoje račune. Ovaj plan će biti revidiran u aprilu umjesto za dvije godine.

"Ovo je duboko ukorijenjena konzervativna vrijednost, vrijednost koju dijelim, da bi ljudi trebali zadržati više novca koji zarade", rekao je Hunt, piše Associated Press.

Poručio je da u vrijeme kada tržišta s pravom zahtijevaju obaveze prema održivim javnim finansijama, nije ispravno zaduživati se za finansiranje ovog smanjenja poreza.

Hunt je imenovan u petak nakon što je premijerka Liz Truss otpustila Kwasija Kwartenga, koji je proveo manje od šest sedmica na funkciji ministra finansija. Truss i Kwarteng zajedno su 23. septembra objavili smanjenje poreza u iznosu od 45 milijardi funti (50 milijardi dolara) kojim su poljuljali finansijska tržišta, bacili funtu na rekordno niske razine i prisilili Englesku banku na poduzimanje hitnih mjera.

Hunt je srezao i plan da turisti iz inostranstva ne plaćaju porez na dodanu vrijednost pri kupovini, neće smanjivati ​​porez na dividende, kao ni zamrzavati akcize na alkohol. Neće poništiti ni prerano najavljeno povećanje poreza na dobit. Hunt je rekao će porezne promjene, koje imaju cilj donijeti 'povjerenje i stabilnost', uštedjeti oko 32 milijarde funti godišnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti