Iako je na vlasti bila 45 dana, Truss će do kraja života godišnje primati 115.000 funti

21.10.2022. 08:53 / Izvor: Index.hr
Liz Truss

Foto: EPA

Nakon samo 45 dana na dužnosti premijerke Liz Truss ispunjava uvjete za dobivanje godišnje naknade od 115 tisuća funti do kraja života.

Nakon samo 45 dana na dužnosti premijerke Liz Truss ispunjava uvjete za dobivanje godišnje naknade od 115.000​ funti do kraja života. 

Prema vladi Ujedinjenog Kraljevstva, svim bivšim premijerima omogućena je godišnja naknada u navedenom iznosu. 

Da biste imali pravo na naknadu, samo morate biti bivši premijer, što znači da Truss ispunjava uvjete, unatoč tome što je premijerka s najkraćim stažem u povijesti države.

Uvjerljivo najkraći mandat

Podsjetimo, Liz Truss podnijela je ostavku na mjesto britanske premijerke 45 dana nakon što je postala premijerka, odnosno 44 dana otkako se susrela s pokojnom kraljicom Elizabetom u Balmoralu kako bi od nje zatražila da sastavi vladu.

Truss je imala uvjerljivo najkraći mandat jer je drugi najkraći mandat imao George Canning, čija je premijerska dužnost trajala 118 dana prije nego što je iznenada umro 1827. godine. 

Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a jučer je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, tjedan dana nakon što je otpustila ministra financija. Zastupnici Konzervativne stranke jučer su se otvoreno svađali u parlamentu uslijed neuspješnog glasanja o frankiranju, koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti