Velika novost za sve useljenike: U Njemačkoj razmatraju novi zakon o dvojnom državljanstvu

21.10.2022. 11:28 / Izvor: Akta.ba
bundestag

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je za portal The Local Germany da će parlamentarci uskoro raspravljati o nacrtu zakona o dopuštanju dvojnog državljanstva.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je za portal The Local Germany da će parlamentarci uskoro raspravljati o nacrtu zakona o dopuštanju dvojnog državljanstva.

Ljudi u Njemačkoj koji se žele naturalizirati kao Nijemci i zadržati svoje prvo državljanstvo sada imaju datum kada će Bundestag razmotriti njihovu situaciju, a to je prije Božića, javlja Fenix Magazin

"Useljenici koji žele trajno ostati u Njemačkoj trebali bi dobiti priliku sudjelovati i dati puni doprinos naturalizaciji. Modernizacija Zakona o državljanstvu ima za cilj stvoriti pravni okvir za to", rekla je glasnogovornica saveznog ministarstva unutarnjih poslova za The Local.

"Višestruko državljanstvo općenito bi trebalo biti dopušteno. Za naturalizaciju stoga više neće biti potrebno odreći se prethodnog državljanstva."

Prema mišljenju Ministarstva, novi zakon također će skratiti vrijeme koje netko mora živjeti u Njemačkoj prije nego što stekne pravo na državljanstvo kroz naturalizaciju. Osobe koje pokažu dokaze integracije u njemačko društvo također će imati kraće vrijeme čekanja za naturalizaciju, kao poticaj.

Ova vijest označava početak kraja dugog čekanja za mnoge stanovnike Njemačke – koji su odgađali dobivanje njemačkog državljanstva zbog općeg zahtjeva da se odreknu svog prethodnog državljanstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti