Ponekad se isplati dobiti otkaz: Direktor Twittera dobit će ukupno 88 miliona dolara

29.10.2022. 08:16 / Izvor: Agencije
Twitter

Dobijanje otkaza od strane Ilona Maska će se pokazati vrlo unosnim za najviše rukovodioce Twittera.

Dobijanje otkaza od strane Ilona Maska će se pokazati vrlo unosnim za najviše rukovodioce Twittera.

Mask je upravo preuzeo Twitter nakon burnih nekoliko mjeseci u kojima je ponudio da ga kupi za 44 milijarde dolara, pokušao da odustane od ugovora, tužio ga je Twitter i na kraju pristao da ga ponovo kupi. Sada se očekuje da će Mask reorganizovati poslovanje i smanjiti radnu snagu.

Iako je iznos Maskovih planiranih rezova nejasan, očekuje se da će svaki takav potez uključiti većinu Twitterovog izvršnog menadžmenta, rekli su za Insider ljudi upoznati sa ugovorom o kupovini.

U četvrtak veče, izvršni direktor, finansijski direktor i vrhunski advokat već su otišli iz kompanije.

Otpuštanje od strane Maska vjerovatno će rukovoditeljima donijeti neke od najvećih isplata koje su ikada doživjeli i zamislili. Kroz odredbe o “promjeni kontrole” u ugovorima o radu za najviše rukovodstvo, oni će dobiti određeni iznos otpremnina..

Glavni direktor Twittera Parag Agraval, koji je još prije nekoliko mjeseci shvatio da se Mask okrenuo protiv njega, trebalo bi da dobije najveću isplatu od 38,7 miliona dolara, uglavnom zbog cjelokupnih dionica koje su mu pripadale.

Ned Segal, glavni finansijski direktor Twittera, može očekivati 25,4 miliona dolara nakon otkaza, Vijaja Gade, glavni pravni službenik, odlazi sa 12,5 miliona dolara, dok će Sara Personet, direktorica za kupce, dobiti 11,2 miliona dolara.

U mjesecima dok je trajala saga Maskovog preuzimanja, direktori Twittera su uglavnom šutjeli i nijesu rado javno komentarisali posao. Jedino je Agraval pokušao još u aprilu da kazni Maska za neke od njegovih javnih komentara o Twitteru, ali je samo ušao u konflikt s novim vlasnikom kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti