Gebrüder Weiss prevozi eksperimente za raketnu misiju Švedske svemirske korporacije

01.11.2022. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Stocholm

Znanstveni eksperimenti u bestežinskom stanju su fokus misije u sjevernoj Švedskoj.

Međunarodna transportna kompanija Gebrüder Weiss je zvanični logistički partner za raketnu misiju SubOrbital Express Švedske svemirske korporacije (SSC), te će transportovati dvanaest znanstvenih eksperimenata u Kirunu u sjevernoj Švedskoj. Od 14. do 24. novembra SSC će u raketnoj bazi Esrange u blizini Kirune provesti misiju "SubOrbital Express 3 (S1X-3M15)", tokom koje će se eksperimenti dostaviti u svemir, te istražiti njihovo ponašanje u bestežinskom stanju. Cilj je sticanje spoznaja za istraživanje i rad astronauta u svemiru.

"Kao Švedska svemirska korporacija omogućujemo istraživanje svemira međunarodnim univerzitetima, istraživačkim timovima i start-up kompanijama. Brojni eksperimenti imaju direktan uticaj na znanost i mogu tako uticati na cijeli svijet“, govori Stefan Krämer, voditelj programa za SubOrbital Express, Švedska svemirska korporacija. Logistika također igra važnu ulogu u implementaciji projekta: „Presudno je da se oprema na vrijeme, i ponajprije sigurno, dopremi u raketnu bazu. S kompanijom Gebrüder Weiss oslanjamo se na logističkog partnera kojem možemo vjerovati", govori Krämer.

Frank Haas, Head of Corporate Brand Strategy & Communications u kompaniji Gebrüder Weiss: „Podržavamo Švedsku svemirsku korporaciju svojim znanjem i iskustvom na području logistike, te želimo time pridonijeti daljnjem razvoju svemirskih letova. Projekti mobilnosti usmjereni u budućnost, poput raketne misije, igraju centralnu ulogu za Gebrüder Weiss.“ Kompanija Gebrüder Weiss je još prošle godine dokazala svoje logističko iskustvo u simuliranju astronautske misije na Mars u Izraelu. O misiji „SubOrbital Express 3“ Mogu li satovi izdržati ubrzanja i vibracije kod lansiranja rakete? Kako se može bolje nadzirati zdravlje astronauta u svemiru? Kako se stanice u tijelu ponašaju kada ostanu bez gravitacije? Ovi i drugi testovi u bestežinskom stanju predmet su istraživačkih timova iz Australije, Kostarike, Portugala, Italije, Lihtenštajna, Njemačke, Švicarske, Belgije i Švedske na 15. raketnoj misiji za eksperimente u bestežinskom stanju SSC-a.

Gebrüder Weiss organizira prijevoz eksperimenata iz sjedišta SSC-a u Solni blizu Stockholma u 1200 kilometara udaljenu Kirunu na sjeveru Švedske. Eksperimenti će 22. novembra biti poslani u svemir iz raketne baze u Esrangeu. Parabolična putanja omogućit će bestežinsko stanje u trajanju od šest minuta. Eksperimenti zatim slijeću u nenaseljeno područje sjeverno od Esrangea. Odatle se vraćaju u bazu helikopterom, a zatim ih evaluiraju istraživači.

stefan

Stefan Krämer (Švedska svemirska korporacija) o značaju misije u intervjuu:

 

gebruder

Na raketi će između ostaloga biti i modul Fortis (u sredini), koji će ispitati 13 satova u bestežinskom stanju. U projektu sudjeluju: (s lijeva na desno): Marcel Giger (voditelj operacija, Fortis), Andreas Bentele (voditelj marketinga, Fortis), Stefan Krämer (voditelj programa, SubOrbital Express, SSC), Jupp Philipp (vlasnik i direktor, Fortis), Oscar Löfgren (inženjer strojarstva, SSC), Christos Tolis (sistemski inženjer, SSC). (Izvor: What The Film)

stocholm

Stefan Krämer, voditelj programa za SubOrbital Express, Švedska svemirska korporacija (izvor: What The Film)

haas

Frank Haas, Head of Corporate Brand Strategy & Communications u poduzeću Gebrüder Weiss (izvor: Gebrüder Weiss / Gnaudschun)

O Gebrüder Weissu u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini prisutan od 2008. godine, a od 2013. godine Gebrüder Weiss ima sjedište sa sopstvenim logističkim čvorištem u Sarajevu. Kompanija nudi inteligentna logistička rješenja za svoje klijente i pruža fleksibilne usluge distribucije cestom, željeznicom, zrakom i morem. Kao dio svoje digitalne strategije, Gebrüder Weiss je početkom 2020. godine pokrenuo platformu ETA (Estimated Time of Arrival), putem koje kupci kompanije mogu pratiti proces slanja putem interneta, uključujući i očekivano vrijeme dolaska narudžbi. Gebrüder Weiss nudi ovu uslugu digitalnog zbirnog transporta na svim mjestima gdje kompanija vrši konačnu isporuku. Pokretanjem myGW-a u Bosni i Hercegovini i integracijom ETA-e u portal, klijenti kompanije imaju pristup svim relevantnim informacijama sa jednog naloga, bilo kada i sa bilo kog mjesta.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti