Kineski proizvođač električnih kamiona dolazi u Evropu

08.11.2022. 10:44 / Izvor: Agencije
električni kamioni

Foto: Reuters

Prvi korak u globalnom širenju kineskog proizvođača kamiona Farizona, u vlasništvu proizvođača automobila Geely, bit će izlazak na evropsko tržište ponudom električnih kombija od 2024. godine.

"Prvi korak u globalnom širenju kineskog proizvođača kamiona Farizona, u vlasništvu proizvođača automobila Geely, bit će izlazak na evropsko tržište ponudom električnih kombija od 2024. godine", rekao je izvršni direktor Fan Xianjun.

Kompanija želi Super Vanom osigurati poziciju među tri najveća evropska dobavljača električnih kombija.

"Proizvod je osmišljen za zadovoljavanje zahtjeva evropskog tržišta", rekao je Fan, ne navodeći detalje planirane prodaje, prihoda i investicija.

Super Van će u početnoj fazi biti dostupan samo u električnoj verziji, a nakon toga mogli bi uslijediti i modeli s baterijama koje će se moći mijenjati, hibridne verzije i verzije na metanol, dodao je, ne navodeći rokove.

"Električni kombi također bi se mogao pretvoriti u hibridno vozilo za kampiranje, kombi s hladnjačom i kamionet", rekao je Fan.

Uz Super Van, Farizon se sprema – ali samo na domaćem, kineskom tržištu – ponuditi i automatizirani kamion "Homtruck Cables", specijaliziran za mjesta poput luka i rudnika, piše Reuters.

Poluautonomna vožnja

Super Van i Homtruck imat će mogućnost poluautonomne vožnje, za koje je Fan rekao da su pojačane satelitskim pozicioniranjem "visoke preciznosti, mjereno u centimetrima". Plan je ponuditi potpuno autonomnu vožnju do 2030. godine, rekli su iz kompanije, prenosi Hina.

Mogućnost veze Farizonovih vozila s Geelyjevim satelitima u niskoj orbiti dostupna je samo u Kini, rekao je Fan.

"Na tržištima poput Evrope kompanija će odrediti dostupnost satelitskih veza “u skladu sa zakonima i propisima stranih zemalja i njihovim zahtjevima za sigurnost podataka”, naglasio je šef Farizona.

Dugoročno, Farizon također želi povećati prodaju na tržištima poput Japana, Južne Koreje, Bliskog istoka i jugoistočne Azije, gdje je već krenuo s prodajom vozila.

Platforma za fleksibilna električna vozila (EV) i tehnologija električnih kontrolnih sistema, razvijena uz pomoć Geelyja, trebali bi kompaniji omogućiti da konkuriše Ford Motorovom e-Transitu.

Tehnologija "električne kontrole vožnje" podrazumijeva zamjenu mehaničkih sistema kontrole, poput kočnice, papučice gasa i ostalih komponenti pogonskog sklopa, električnima i elektronskim.

Farizon je počeo prodavati vozila 2016, a prošle ih je godine prodao otprilike 50.000. U ovoj godini očekuje više od 60.000 prodanih vozila. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti