Kako je skupi plin stvorio nove migrante

29.11.2022. 09:11 / Izvor: N1 Hrvatska
Selidba

Privremeni dom u Poljskoj koja je već sad okovana niskim temperaturama, ukrajinski programer Victor Varlamov zamijenio je sunčanim španjolskim otokom.

Privremeni dom u Poljskoj koja je već sad okovana niskim temperaturama, ukrajinski programer Victor Varlamov zamijenio je sunčanim španjolskim otokom nakon što je shvatio da računi za grijanje ove zime neće ostaviti puno prostora za ostale troškove. U tome nije jedini. Turističke agencije na jugu Europe bilježe porast rezervacija kako se bliži zima i ulaze u kampanje "jeftinijeg zimskog života na jugu" u odnosu na onaj na sjeveru Europe.

Victor Varmalov, 50-godišnjak, doselio je sa ženom i kćeri tinejdžericom iz Poljske na otok Gran Canaria na Kanarskom otočju prije dva mjeseca i planira ostati još nekoliko mjeseci. “Ekonomska kriza, a ponajviše ratna situacija natjerali su nas na selidbu”, rekao je Varmalov, inače porijeklom Rus.

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je rekordne razine cijena energenata u kolovozu. Cijene su se onda malo spustile, no predviđa se da će i dalje ostati visoke i dovesti do snažne inflacije.

Prije nego što je napustio Gdanjsk, gdje je živio od 2016., Varmalov je izračunao da bi mogao uštedjeti 250 eura na stanarini svaki mjesec i plaćati oko 140 eura sve režije umjesto 200 eura koliko je u Poljskoj plaćao samo struju. Ono što sad uštedi, potroši na ručkove i večere u restoranima. “Stvarnost je bolja od mojih očekivanja”, rekao je za Reuters.

Lokalna vlada na Kanarskom otočju, gdje se prosječna zimska temperatura spušta do otprilike 20°C, pokrenula je kampanju na društvenim mrežama u rujnu kako bi privukla što više digitalnih nomada, odnosno ljudi koji mogu raditi na daljinu, od kuće, kao što je Vermalov ili umirovljenici iz Velike Britanije, Njemačke i Švedske.

“Nije tajna da je ovo zima najveće ekonomske nesigurnosti u Europi ikad, ali Kanarsko otočje žele preokrenuti situaciju”, rekla je Yaiza Castilla, šefica lokalnog turističkog ureda, opisujući otočje kao ekonomsko utočište.

I druge južnoeuropske zemlje vide potencijal u ovome.

Grčki ministar turizma u rujnu je posjetio Austriju i sjevernoeuropske zemlje poput Švedske kako bi “golemu energetsku krizu koja guši Europu preokrenula u priliku”.

I portugalska turistička zajednica pokrenula je kampanje i njezin šef Luis Araujo rekao je da imaju pozitivna očekivanja od zimskih turista iz sjevernih dijelova Europe. Turistički podaci podržavaju njegov optimizam.

Reuters je prikupio podatke sa servisa za iznajmljivanje HomeToGo te ih usporedio s prošlogodišnjim. Pretrage iz Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske porasle su za 36, 13 i 3 posto za zimski smještaj u Španjolskoj, Grčkoj i Portugalu.

Gabriel Escarrer, šef španjolskih hotelskih lanaca Melia, rekao je da primaju prezervacije apartmana i soba za čak dva ili tri mjeseca ove zime na Kanarskim otocima, i to s naglaskom na upite iz skandinavskih zemalja.

Bijeg pred zimom

Turisti i mogući trajniji posjetitelji dolaze i iz Njemačke koja je bila silno ovisna o ruskom plinu prije invazije na Ukrajinu i trenutno pokušava umiriti građane da neće biti nestašica.

Među školama koje su se uključile u prihvat inozemnih učenika, njemačka škola na Gran Canariji primila je 40 prijava stranih učenika ove godine što je puno više nego prethodnih godina. Repeople, organizacija koja okuplja samostalne djelatnike na Kanarskom otočju, rekli su da su im prostori u potpunosti rezervirani u studenom, a za ostatak zime su popunjeni 80 posto.

Ondje je svoje mjesto našao i 31-godišnji Nijemac Heiko Schaefer koji planira ostati do Božića. "Porast cijena dovoljno je dobar razlog da mnogi odsele na jug. Otok je utočište preko zime”, rekao je za Reuters.

Također, što se Kanarskog otočja tiče, broj zračnih linija tijekom zime će se povećati za više od 30 posto, objavila je turistička zajednica. Vodeća zrakoplovna kompanija koja prometuje na liniji Njemačka – Kanarski otoci TUI rekao je da će uvesti dodatne linije.

Iz Airbnbja su otkrili da su se između travnja i lipnja upiti za zimske smještaje na jugu Europe utrostručili.

Privremena ili stalna selidba?

Ipak, za većinu Europljana na sjevernom dijelu kontinenta selidba na jug je samo san jer povećanje životnih troškova znači i da si ne mogu priuštiti luzksuz putovanja.

Umjesto toga oni traže rješenja kako proći što bezbolnije kroz ovu zimu pa više ulažu u debele poplune, električne deke, razna kuhala itd, pokazuju brojke u Velikoj Britaniji.

Neki su, pak, odlučili preseliti za stalno.

Engleskinja Natasha Caldeiras stiže s obitelji iz Kenta nešto prije Božića u Portugal, gdje joj je muž rođen. Rekli su da su presudile cijene energenata. Smatra da će im više temperature omogućiti da grijalice drže kraće uključene nego što bi to morali u Britaniji gdje su režije plaćali oko 240 eura s tendencijom rasta.

"Čak i prije energetske krize voljeli smo boraviti u Portugalu zbog vremena. Ali kako su cijene porasle, zbog klime se u Portugalu osjećamo sigurnije", rekla je 28-godišnjakinja.

Stručnjaci napominju da cijene još vjerojatno i nisu dosegle vrhunce.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti