Tokio uveo obavezu ugradnje solarnih panela u svim kućama izgrađenim nakon aprila 2025.

16.12.2022. 11:20 / Izvor: Agencije
solarni paneli

Sve nove kuće u Tokiju koje izgrade velike građevinske firme nakon aprila 2025. moraju ugraditi solarne panele za smanjenje emisije ugljika u domaćinstvima.

Sve nove kuće u Tokiju koje izgrade velike građevinske firme nakon aprila 2025. moraju ugraditi solarne panele za smanjenje emisije ugljika u domaćinstvima, sudeći po novom propisu koji je u četvrtak usvojila lokalna skupština japanske prijestolnice.

Obaveza, prva takve vrste za jednu japansku gradsku zajednicu, zahtijeva od pedesetak velikih građevinskih firmi da opremaju domove do 2.000 kvadratnih metara obnovljivim izvorima energije, uglavnom solarnim panelima.

Guverner Tokija Yuriko Koike prošle je sedmice naglasio da trenutno ima samo četiri posto zgrada u kojima bi se mogli postaviti solarni paneli u gradu. Gradska vlada Tokija ima za cilj da prepolovi emisiju stakleničkih gasova do 2030. godine u poređenju s nivoima iz 2000. godine.

Japan, peti po veličini emiter ugljika na svijetu, obavezao se da će postići neutralnu emisiju ugljika do 2050. godine, ali se suočava s poteškoćama jer se u velikoj mjeri oslanjao na termalnu energiju na ugalj nakon što je većina njegovih nuklearnih reaktora bila ugašena nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine.

"Pored postojeće globalne klimatske krize, suočavamo se s energetskom krizom izazvanom produženim ratom Rusije i Ukrajine", izjavila je Risako Narikijo, članica Koikeove regionalne stranke Tomin First no Kai, na skupštini u četvrtak.

"Nema vremena za gubljenje", kazala je ona, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti