Dubai transformiše svoj pustinjski krajolik u gigantski ekološki Agri Hub

20.12.2022. 10:03 / Izvor: Akta.ba
AGRI HUB

Jačajući svoje uporište kao jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija, Dubai je spreman da transformiše svoj pustinjski krajolik u gigantski ekološki agroturistički spomenik.

Jačajući svoje uporište kao jedna od vodećih svjetskih turističkih destinacija, Dubai je spreman da transformiše svoj pustinjski krajolik u gigantski ekološki agroturistički spomenik. Predloženo od strane arhitektonske prakse URB, Agri Hub će biti u potpunosti napajan obnovljivom energijom, tkajući maloprodajne, komercijalne, obrazovne i rekreacijske objekte u zmijolikom metalnom obliku koji se integriše sa svojim prirodnim kontekstom, piše designboom.com​.

Projekat je vođen inicijativom Emirata da se pozicionira kao globalno mjerilo za ruralni ekoturizam. Promovirajući zelenu ekonomiju i podstičući održivost lokalnih zajednica, baštine i kulturnih pejzaža, Agri Hub će poboljšati živote poljoprivrednika, istovremeno obogaćujući životnu sredinu i lokalnu kulturu.

Trenutno se 90 posto hrane koja se konzumira u zemlji uvozi izvana, što AgriTech čini ključnom inicijativom za napredovanje zemlje.​

agri hub dubai

PROMOVISANJE ZELENE EKONOMIJE ZA RURALNU ZAJEDNICU

Pozivajući turiste na edukativno i rekreativno iskustvo u srcu pustinje, URB-ov Agri Hub će se pohvaliti centrom za očuvanje prirode i baštine, ekoturizmom i restaurativnim wellness sadržajima, kao i Agri-tech institutom koji stvara zajednički istraživački i inovativni ekosistem. Sveukupno će se stvoriti preko 10.000 novih radnih mjesta u različitim sektorima, promovirajući zelenu ekonomiju za lokalne ruralne poljoprivrednike i poboljšavajući njihov kvalitet života.

U svom dizajnu i tipologiji, monumentalna struktura na čijem vrhu je delikatan geometrijski dizajn koji daje posjetiteljima osjećaj utapanja u prirodu, kako iznutra tako i izvana. 

agri hub dubai

 

Agri Hub će poslužiti kao nacrt za dekarboniziranu ruralnu destinaciju budućnosti, počevši od kompenzacije utjelovljenih emisija ugljika iz izgradnje i rada. Ostale ekološke karakteristike će uključivati ​​100% obnovljive izvore energije i sisteme za reciklažu vode, bio poljoprivredu, sisteme zelenog tranzita i upravljanje nultim otpadom na licu mjesta.

"Agri Hub će omogućiti prostor lokalnim farmerima da prodaju svoje proizvode direktno sa svojih farmi, dok će posjetiteljima ponuditi novo ekološki prihvatljivo iskustvo kupovine, objedovanja i edukacije. Osim što će postati novo turističko iskustvo, projekt će također promovirati bolje zdravlje, blagostanje i prosperitet za ruralno lokalno stanovništvo", napominje Baharash Bagherian, izvršni direktor URB-a.

ISPITIVANJE TAČNE LOKACIJE

Nekoliko lokacija se proučava radi izvodljivosti, a tačna lokacija će biti potvrđena 2024. Izgradnja bi trebala početi 2025. i biti završena do 2030. godine.

Do tada, pogledajte ovaj plan u kojem je dizajner morao da transformiše obrise Dubaija ogromnim prstenom oko grada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti