Prijedlog američkog budžeta 1.700 milijardi dolara

21.12.2022. 10:19 / Izvor: Agencije
sad

Ukoliko prijedlog zakona ne bude usvojen do petka u ponoć, moglo bi doći do djelimičnog zatvaranja rada američke vlade.

Čelnici Kongresa predstavili su vladin prijedlog zakona o javnoj potrošnji, odnosno budžetu, u vrijednosti od 1.700 milijardi dolara, koji uključuje do sada najveći paket pomoći Ukrajini i iznosio bi 45 milijardi dolara.

U prijedlogu zakona je predviđeno povećanje od gotovo 10 posto za odbranu i otprilike 40 milijardi dolara za pomoć zajednicama širom Sjedinjenih Američkih Država koje se oporavljaju od suša, uragana i drugih prirodnih katastrofa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Prijedlog zakona, napisan na 4.155 stranica, uključuje 772,5 milijardi dolara za diskrecione programe američke administracije koji se ne odnose na odbranu i 858 milijardi dolara za nacionalnu odbranu.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon će trajati do kraja američke fiskalne godine narednog septembra.

Zakonodavci s prijedlogom paketa potrošnje za 2023. godinu kasne gotovo tri mjeseca.

Trebao je biti završen do 1. oktobra, kada je počela vladina fiskalna godina.

Alternativne mogućnosti i kratkorono rješenje

Ukoliko prijedlog zakona ne bude usvojen do petka u ponoć, moglo bi doći do djelimičnog zatvaranja rada američke vlade, pošto tada ističe jednosedmični zakon o privremenoj potrošnji, usvojen prošle sedmice.

Zakon o privremenoj potrošnji dogovoren je upravo kako bi članovi Kongresa imali više vremena da rade na sveobuhvatnom zakonu o potrošnji.

Alternativna mogućnost, kojim bi se izbjegla obustava rada vladinih agencija i institucija tokom božićnih i novogodišnjih praznika, usvajanje je još jednog kratkoročnog rješenja.

Američki zakonodavci su u proteklim sedmicama radili na tome da u veliki paket uključe što više prioriteta, imajući u vidu da je vjerovatno riječ o posljednjem velikom zakonu aktuelnog saziva Kongresa SAD-a, a već u januaru počinje mandat članovima Kongresa izabranim na novembarskim izborima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti