PRIPREMITE SE

Planirate put u inostranstvo? Ovo je popis cijena vinjeta i cestarina

07.01.2023. 08:54 / Izvor: Večernji List
vinjete

U nastavku donosimo popis troškova vinjeta i cestarinama u državama s popularnim skijaškim destinacijama.

Nakon dvije "Covid-sezone" ova bi godina napokon trebala donijeti jednu pravu, redovnu skijašku sezonu, a zbog činjenice da napokon više nema restrikcija izazvanih pandemijom, slovenska, austrijska, talijanska, francuska (i još poneka) skijališta brojnima će biti primamljivija.  Ipak, na putu prema planinama ćete morati izdvojiti pokoji euro za – cestarine. U nekim državama asfalt koji koristite morat ćete platiti putem vinjeta, negdje je riječ o klasičnom sistemu naplate, a ima i onih koji vam za vožnju neće uzeti niti centa. 

U nastavku donosimo popis troškova vinjeta i cestarinama u državama s popularnim skijaškim destinacijama, piše Vecernji.ba.

Slovenija 

U Sloveniji od 1. veljače prošle godine za plaćanje cestarine vrijedi samo e-vinjeta s kojom se može voziti po svim autocestama i obilaznicama. Klasične „naljepnice“ su ukinute. Prije puta u Sloveniju potrebno je otići na internetsku stranicu dars.si i tamo kupiti tjednu, mjesečnu ili godišnju vinjetu. E-vinjeta povezana je s registarskom oznakom vozila, pa zbog toga pri kupnji morate navesti točan registarski broj i državu registracije vozila te odabrati e-vinjetu za odgovarajući cjenovni razred. Za vozila do 3,5 tone i 1,3 metra visine e-vinjeta za 7 dana će vas koštati 7,5 €, za mjesec dana 30 €, dok godišnja iznosi 110 €. Za sva vozila preko 1,3 metra visine cijene su duplo više (15 € za tjedan dana, 60 € za mjesec i 220 € za godišnju vinjetu). 

Austrija 

U Austriji se cestarina plaća u obliku vinjete (možete birati između klasične i digitalne) ili putem tzv. GO-Boxa. Vinjete se mogu kupiti u Austriji u autoklubovima ÖAMTC i ARBÖ, na kioscima i benzinskim postajama te u susjednim zemljama u pojedinim autoklubovima i na benzinskim postajama u blizini granice. Vinjeta se prije prelaska granice odnosno ulaska na austrijsku autocestu ili brzu cestu mora ispravno zalijepiti na vjetrobransko staklo u lijevom gornjem kutu ili iza retrovizora. Vinjeta za osobna vozila do 3,5 tone košta 9,90 € i vrijedi 10 dana, dvomjesečna je 29,90 €, a godišnja 96,40 €. Digitalne vinjete možete kupiti na internetskoj stranici shop.asfinag.at/hr/proizvodi/digitalna-vinjeta/ gdje je objašnjen cijeli postupak kupnje, a isto kao i u Sloveniji vinjeta je vezana uz registracijsku oznaku vozila. Sva motorna vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 tone moraju posjedovati takozvani GO-Box uređaj koji putem mikrovalnog signala registrira svaki prolaz ispod portala za kontrolu naplate cestarine. Emisijski razred EURO vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3,5 tone određuje visinu cestarine, a ona mora biti pohranjena u GO-Boxu. Na kraju napominjemo kako je uz vinjetu potrebno dodatno platiti cestarinu za vožnju kroz određene tunele ili planinske prijevoje, a ona se između ostalog plaća na ovim cestama: cestovni tunel Arlberg, autocesta Brenner, cesta Dachstein, cesta Felbertauern, alpska cesta Gerlos, alpska cesta Großglockner, cesta Maltatal-Hochalm, cesta Nockalm, autocesta Pyhrn (tunel Gleinalm), autocesta Pyhrn (tunel Bosruck), alpska cesta Silvretta, autocesta Tauern (tuneli Tauern i Katschberg), alpska cesta Timmelsjoch, alpska cesta Villach – Dobratsch, tunel Karavanke. Cijene za te ceste, tunele ili prijevoje variraju u rasponu između 6 i 13 €.

Italija 

Italija još uvijek ne koristi vinjete nego, kao i Hrvatska, klasičnu naplatu cestarina, a točan popis cijena svih cestovnih dionica dostupan je na internetskoj stranici www.autostrade.it/en/pedaggio. Ugrubo, vožnju dionicom od Milana do Napolija koja je dugačka 776 kilometara platit ćete 57 €, dok će vas 89 kilometara vožnje između Venecije i Belluna stajati 8,10 €. Ne postoji točna formula po kojoj se izračunava naplata svakog prijeđenog kilometra jer visinu cestarine određuju različite tvrtke i trgovačka društva koja imaju koncesije nad određenim dijelovima autocesta, ali prema nekoj najgrubljoj računici svakih 10 prijeđenih kilometara će vas u prosjeku ispasti između 80 centi i 1 eura.

Francuska 

Niti u Francuskoj, baš kao niti u prethodno spomenutoj Italiji, još uvijek nisu uvedene vinjete. Visina cestarine u Francuskoj ovisi o kategoriji vozila i prijeđenoj udaljenosti. Ne postoji opći porez na kilometražu budući da mrežama autocesta upravljaju različite tvrtke, a cestarine se značajno razlikuju u nekim regijama. Najpovoljnija cijena karte može se pronaći na službenoj web stranici autoroutes.fr gdje se nalazi kalkulator cestarine. Jednostavno dodate gradove kroz koje ćete prolaziti, odredište i kategoriju vozila. Kalkulator izračunava točan iznos naknade. Ugrubo, dionicu od 400 kilometara platit ćete oko 30 eura, što, opet napominjemo, može varirati. 

Ostale države 

U većini ostalih država uvedene su vinjete, pa ćete tako u Češkoj desetodnevnu vinjetu platiti 12,5 €, mjesečnu 17,5 €, a godišnju 59 €. U Bugarskoj tjedna vinjeta košta 8 €, mjesečna 15, a godišnja 50 eura, dok u Rumunjskoj tjedna iznosi 6 €, mjesečna 16 €, tromjesečna 36 € i godišnja 96 €. Slovačka će vam tjedan dana korištenja svojih cesta naplatiti 10 €, mjesec 14 €, a godinu 50 eura. I kao šećer na kraju, cestarinu uopće nećete morati plaćati zaputite li se u Njemačku, Albaniju, Crnu Goru, Finsku, Litvu ili Latviju.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti