Prosječno 72 minute

Rad od kuće najviše vremena štedi u Kini, a najmanje u Srbiji

26.01.2023. 09:53 / Izvor: Agencije
Rad od kuće

Rad od kuće štedi vrijeme koje bi bilo potrošeno za putovanje na posao u prosjeku 72 minuta dnevno širom svijeta.

Rad od kuće štedi vrijeme koje bi bilo potrošeno za putovanje na posao u prosjeku 72 minuta dnevno širom svijeta; najviše u Kini – 102 minuta dnevno, a najmanje u Srbiji – 51 minut, pokazali su rezultati nove studije koju je objavio Bloomberg.

U Sjedinjenim Američkim Državama je također zabilježena relativno niska ušteda od 55 minuta, pokazala je studija koju je objavio američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja, prenosi Tanjug.

Rad na daljinu širom svijeta uštedio je u prosjeku više od sat vremena dnevno 2021. i 2022. godine.

Ušteda vremena

Tim ekonomista iz Evrope, Meksika i SAD-a, uključujući Nicholasa Blooma sa Univerziteta Stanford, izračunao je dnevno vrijeme putovanja na posao na osnovu anketa radnika u 27 zemalja u posljednje dvije godine.

Kada se uzmu u obzir oni koji nikada nisu radili na daljinu u tom vremenskom periodu, ekonomisti procjenjuju da je rad od kuće uštedio oko dva sata vremena putovanja po radniku, sedmično.

Ekonomisti ocjenjuju da će to biti prepolovljeno nakon što se pandemija završi s obzirom na planove poslodavaca da vrate osoblje na radna mjesta u firmama.

Gotovo trećina radnika je vrijeme ušteđeno na osnovu rada od kuće iskoristila za odmor i zabavu, a 11 posto na njegu, pokazalo je istraživanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti