Rast prodaje

U potrazi za jeftinijim gorivom Francuzi masovno kupuju etanol

26.01.2023. 11:16 / Izvor: Agencije
francuska

Prodaja etanola u Francuskoj porasla je 13 posto u 2022. godini jer su se građani u potrazi za uštedom okrenuli jeftinijem benzinu koji sadrži čak 85 posto etanola.

Prodaja etanola u Francuskoj porasla je 13 posto u 2022. godini jer su se građani u potrazi za uštedom okrenuli jeftinijem benzinu koji sadrži čak 85 posto etanola, objavili su iz udruženja proizvođača etanola i alkohola SNPAA, a prenio Reuters.

Ukupna prodaja etanola dosegla je tako približno 1,47 miliona kubnih metara, nasuprot 1,30 miliona u 2021. godini.

Prodaja goriva pod oznakom E85, biogoriva koji sadrži 85 posto etanola i 15 posto benzina, porasla je lani za gotovo 83 posto, na 854.000 ‘kubika’. Gorivo na bazi etanola u Francuskoj se dobiva iz žitarica ili šećerne repe.

"Prošlogodišnji uspjeh povezan je sa sve većim strahovima zbog rata u Ukrajini koji je potaknuo skok cijena goriva i sa činjenicom da su proizvođači opreme za to gorivo uspjeli podmiriti dodatnu potražnju", tumači Sylvain Demoures, generalni sekretar udruženja.

Potrebno ga je više, ali se isplati

Iako je za prevaljivanje iste udaljenosti potrebno više etanola nego standardnog benzina, zbog nižih poreza gorivo na bazi etanola vozačima je još uvijek jeftinije.

E85 je najjeftiniji benzin na francuskom tržištu. Korištenje toga tipa goriva zahtijeva ugradnju posebne opreme kako bi se motor prilagodio za pogon na biogorivo, napominje Reuters.

Demoures predviđa da će u ovoj godini prodaja goriva E85 vjerovatno porasti za dodatnih 25 posto i dosegnuti tržišni udio od osam posto. Usporedbe radi, prošle godine je imala udio 6,5 posto, a pretprošle četiri posto, podsjeća šef udruženja proizvođača etanola i alkohola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti