Najjači zemljotres u više od 100 godina

Razoran zemljotres pogodio Tursku i Siriju: Stotine mrtvih

06.02.2023. 08:06 / Izvor: Agencije
zemljotres

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku. Prema prvim podacima, osjetio se u velikom dijelu zemlje, kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju. Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7,8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Turske vlasti objavile su da je do sad potvrđeno više od 200 poginulih, a sirijski državni mediji navode da je u toj državi preko sto osoba izgubilo život. Strahuje se da bi broj mrtvih u narednim satima mogao narasti.

Također je saopćeno da je povrijeđeno više od 900 ljudi, a brojne spasilačke ekipe su na terenu i tragaju za nestalima.

Uslijed razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku uništen je i dvorac Gaziantep koji se nalazi na UNESCO-voj listi.

Najmanje 18 naknadnih potresa jačine preko 4 stepena je zabilježeno nakon snažnog potresa koji je u ponedjeljak rano pogodio južnu Tursku, prema Geološkom zavodu Sjedinjenih Država (USGS).

Zavod je saopštio da je zabilježio sedam zemljotresa jačine iznad 5 stepeni.

Najjači naknadni potres do sada zabilježen je samo 11 minuta nakon prvog potresa i imao je magnitudu od 6,7, saopštio je USGS.

Stručnjaci kažu da će se jaki naknadni potresi vjerovatno nastaviti u narednim satima, pa čak i danima nakon zemljotresa jednako jakog kao onaj koji je Turska doživjela u ponedjeljak ujutro.

Epicentar zemljotresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 km zračne linije od sirijske granice.

Ovaj potres jedan je od najsnažnijih u Turskoj od potresa 17. augusta 1999. godine, u kojem je poginulo 17.000 ljudi, uključujući hiljadu u u Istanbulu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti