Ni prozori nisu razbijeni

Među ruševinama u Turskoj ova je zgrada ostala netaknuta

14.02.2023. 12:31 / Izvor: N1
Zgrada

U jednom od gradova koji je najteže pogođen prošlotjednim razornim potresom na jugu Turske, jedna zgrada ostala je netaknuta među ruševinama.

U jednom od gradova koji je najteže pogođen prošlotjednim razornim potresom na jugu Turske, jedna zgrada ostala je netaknuta među ruševinama.

Radi se o Kulturnom centru Commagene, koji je izgradilo Ministarstvo industrije i tehnologije sredstvima EU.

U samom gradu stotine zgrada postale su ruševine, uključujući zgradu gradske uprave. No, Kulturni centar Commagene, prva pametna gradska zgrada, a nalazi se tik uz zgradu uprave, ostala je neoštećena. Čak ni prozori na zgradi nisu razbijeni, piše portal Cumhuriye.

Gradnja je započela 2020., a centar je otvoren u rujnu 2022. Iza izgradnje stoje arhitekti Yavuz Özkaya i Sinan Erbuğ, dok je sama zgrada pod kontrolom grada Adıyaman.

Podsjetimo, u Kahramanmarasu, epicentru tragedije u Turskoj, također je jedna zgrada ostala čitava usred ruševina. Radi se o zgradi predstavništva Komore inženjera građevine koji su se očigledno držali svih pravila struke o građenju na potresnom području.

Nove i stare zgrade, neke izgrađene tek prije šest mjeseci, raspale su se. Druge su se spljoštile poput betonskih palačinki. Stručnjaci kažu da Turska ima propise za sprječavanje takve katastrofe. Ali ih građevinske tvrtke bijedno provode, od kojih su najveće često bliske predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti