Provedena istraga

Istražitelji šokirani uzorcima iz srušenih zgrada u Turskoj

15.02.2023. 07:55 / Izvor: N1
Zgrade

U okviru istrage sprovedene u Diyarbakiru, jednom od dijelova Turske pogođenih razornim zemljotresima, počelo je uzimanje uzoraka iz urušenih zgrada.

U okviru istrage sprovedene u Diyarbakiru, jednom od dijelova Turske pogođenih razornim zemljotresima, počelo je uzimanje uzoraka iz urušenih zgrada. U prvim ispitivanjima utvrđeno je da u uzorcima ima mulja i da je količina cementa vrlo mala.

Nakon potresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale, koji su se dogodili u oblastima Pazarcik i Elbistan u Kahramanmarašu, aktivnosti potrage i spašavanja su završene i krenulo je sa ispitivanjem. U okviru istrage Ureda glavnog javnog tužilaštva u Diyarbakiru uzeti su uzorci iz ostataka stambene zgrade Yoldas, u okrugu Baglar.

U uzorku koji je uzeo profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta Firat, Sedat Savaš i njegov tim, utvrđeno je da je tlačna čvrstoća betona bila veoma niska, da su postoci cementa bili niski i da je napravljen od lošeg materijala.

Savaš i njegov tim će rezultate ispitivanja objaviti u izvještaj nakon sveobuhvatnog pregleda koji će biti napravljen u zgradi i proslijediti ih forenzičkim jedinicama.

“Osam timova istražuje na mjestima pogođenim zemljotresom sa po jednim profesorom sa fakulteta i asistentima u svakom timu. Išao sam i u Diyarbakir, tamo je bilo šest zgrada. Tamo smo prikupili dokaze i potrebna nam je dodanta oprema u laboratoriji. Za zgrade koje nemaju projekat, dajemo svoje komentare prema rezultatima materijala i rezultate ispitivanja prijavljujemo forenzičkim jedinicama. Apartman Yoldas, zgrada od 10 spratova, nema projekat. Uzimali smo uzorke 4-5 puta, ima blata u njima”, otkrio je Savaš.

Pretpostavlja da je ta zgrada građena 90-ih. Muljeviti materijal, pronađen u uzorcima, vjerovatno je iz korita potoka u blizini.

“Količina cementa je preniska. Imali smo prijatelja iz Environmental Urbanism da uradi jedan od eksperimenata, tlačna čvrstoća je bila 3-4 megapaskala (MPa). Za trenutne potrese trebala je biti 35 megapaskala”, pojašnjava profesor.

Beton je izliven u jako lošim uslovima, ali to su objekti bez projekta, dodao je još.

“U Baglaru ima mnogo zgrada ovog tipa. Većina ljudi također živi u ovim zgradama. Protiv njih treba preduzeti mjere”, jasan je bio Savaš.

Prema njegovim riječima, građani treba da dobiju tačne informacije o kući ili stanu koji kupuju i u kojima treba da žive.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti