Podrška zaradama

Turska zabranila otpuštanja nakon zemljotresa

22.02.2023. 09:31 / Izvor: Agencije
TURSKA

Turska je danas pokrenula privremenu šemu podrške zaradama i zabranila otpuštanja u 10 gradova da bi zaštitila radnike i preduzeća od finansijskih posljedica razornih zemljotresa.

Turska je danas pokrenula privremenu šemu podrške zaradama i zabranila otpuštanja u 10 gradova da bi zaštitila radnike i preduzeća od finansijskih posljedica razornih zemljotresa koji su pogodili jug zemlje ranije ovog mjeseca.

Poslodavci čije su firme ili radna mjesta "teško ili umjereno oštećena" imaće koristi od ove pomoći u smislu da će moći djelimično da pokriju plate zaposlenih kojima je skraćeno radno vrijeme, objavljeno je danas u Službenom glasniku.

Također, uvedena je zabrana otpuštanja u 10 provincija koje je pogodio zemljotres, a obuhvaćene su vanrednim stanjem.

Ovi potezi su dio plana turske Vlade da se minimizira ekonomski uticaj najgoreg zemljotresa u modernoj historiji Turske u kome je poginulo više od 42.000 ljudi.

Turski parlament je 7. februara, dan poslije razornog zemljotres, uveo vanredno stanje na tri mjeseca na zahtjev predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

Vlada je, također, ponudila podršku za plate i uvela zabranu otpuštanja 2020. godine u pokušaju da ublaži ekonomski udarac pandemije virusa korona.

Poslovne grupe i ekonomisti kažu da bi zemljotres mogao koštati Ankaru i do 100 milijardi dolara za obnovu stambenih objekata i infrastrukture, a vjerovatno će smanjiti privredni rast ove godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti