Pad inflacije

Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije na početku 2023.

22.03.2023. 09:16 / Izvor: Agencije
Njemačka

Najveća evropska ekonomija smanjila se u posljednjem tromjesečju 2022. za 0,4 posto, a njen ogromni industrijski sektor tek se počinje oporavljati.

Njemačka ekonomija vjerovatno će se smanjiti i u prvom tromjesečju, a temeljna inflacija mogla bi se pokazati tvrdokornom zbog poskupljenja usluga i industrijskih dobara, upozorio je Bundesbank u mjesečnom izvještaju.

Najveća evropska ekonomija smanjila se u posljednjem tromjesečju 2022. za 0,4 posto, a njen golemi industrijski sektor tek se počinje oporavljati, uz snažan pritisak visoke inflacije na potrošnju, prenosi Hina.

"Njemačka ekonomska aktivnost vjerovatno će ponovno pasti u tekućem kvartalu”, saopćio je Bundesbank. “No, pad će vjerovatno biti manji nego u posljednjem kvartalu 2022. godine", dodala je centralna banka.

Iako je recesija, definirana kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, i dalje najvjerovatniji ishod, tržište rada pokazalo se otpornim i centralna banka očekuje nastavak pozitivnih trendova u zapošljavanju.

Pad inflacije

Stopa inflacije vjerovatno će snažno pasti u martu zbog efekta poredbene osnovice koji će smanjiti rast cijena energije u odnosu na prošlogodišnji mart, ali rast cijena i dalje će biti neugodno visok.

"Temeljna inflacija koja isključuje cijene hrane i energije pokazala iznimno postojanom", objavila je banka i dodala da bi se čak mogla i malo povećati prema sredini godine.

Temeljna inflacija u eurozoni, koja isključuje nestabilne cijene hrane i goriva, zadržava se na visokom nivou, potaknuta snažnijim poskupljenjem usluga i industrijskih dobara, ističu.

Tako je u februaru stopa temeljne inflacije bila viša za 0,3 postotna boda nego u januaru i ponovo je dosegnula 5,4 posto koliko je iznosila u decembru, što je njen najviši nivo otkada se objavljuju podaci, upozorio je Bundesbank.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti