Ponovo pregovaraju

Saobraćaj u Njemačkoj normalizovan nakon štrajka

28.03.2023. 14:36 / Izvor: Agencije
Aerodrom

Dan nakon općeg štrajka saobraćajnog sektora u Njemačkoj stanje u saobraćaju u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

Dan nakon općeg štrajka saobraćajnog sektora u Njemačkoj stanje u saobraćaju u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

"U međugradskom željezničkom saobraćaju u utorak ujutro otkazano je svega nekoliko vozova. Željeznički gradski prijevoz se odvija bez zastoja“, saopćila je Uprava Njemačke željeznice (DB).

Njemački sindikati zaustavili su u ponedjeljak putovanja širom zemlje jer su hiljade radnika na aerodromima, željeznicama i drugdje napustile posao zbog sporova o plaćama i zahtjevima za povišicom.

Saobraćaj se polako normalizira i na aerodromu Frankfurt, odakle je u utorak planirana otprema 157.000 putnika, od čega je 3.800 onih kojima je u ponedjeljak bio otkazan let zbog štrajka.

Međutim, oko 40 letova i dalje je otkazano u utorak zbog toga što u ponedjeljak nije otpremljeno više od 1.000 njih.

Na ostalim njemačkim aerodromima ujutro su se još osjećale posljedice štrajka koji je okončan u ponoć i to najviše u  jutarnjim letovima koji su djelimično prebačeni na poslijepodne.

Povećanje pritiska na poslodavce

U ponedjeljak su sindikat radnika u javnom sektoru Verdi i sindikat uposlenih na željeznici EVG pozvali na jednodnevni štrajk upozorenja kako bi se usred pregovora o kolektivnim ugovorima povećao pritisak na poslodavce.

DB je u utorak predstavnike sindikata EVG pozvao na hitan povratak pregovorima.

"Moramo hitno sjesti za pregovarački sto i ne možemo sebi priuštiti stanku tokom uskršnjih praznika", saopšteno je iz uprave DB-a, prenijela je Hina.

Sindikat EVG za zaposlene u željezničkom sektoru u Njemačkoj traži povišicu plaća od najmanje 650 eura kako bi se smanjili učinci inflacije koja je iznosila 10,5 posto.

Stručnjaci su, međutim, zaključili kako štrajk saobraćajnog sektora nije imao onakav utjecaj kakav su sindikati priželjkivali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti