Očuvanje klime

Haos u Berlinu: Aktivisti se lijepe za puteve, na ulicama 500 policajaca

24.04.2023. 11:08 / Izvor: Beta
Brlin

Foto: EPA

Njemački aktivisti za očuvanje klime danas pokušavaju da zaustave saobraćaj u Berlinu lijepljenjem za ulice širom glavnog grada.

Njemački aktivisti za očuvanje klime danas pokušavaju da zaustave saobraćaj u Berlinu lijepljenjem za ulice širom glavnog grada.

Članovi grupe Posljednja generacija (Letzte Generation) su više puta blokirali puteve širom Njemačke protekle godine u nastojanju da izvrše pritisak na vladu da preduzme drastičnije akcije protiv klimatskih promjena.

Više puta su se “zalijepili” za puteve, što je izazvalo bijes nekih vozača i optužbe za ekstremizam od konzervativnih političara.

Pored blokada puteva aktivisti su izjavili da će organizovati i usporene šetnje kroz grad kasnije danas i tako zaustaviti saobraćaj.

Jutros je bilo oko 20 blokada puteva širom grada, javila je nemačka novinska agencija DPA.

“Nećemo više prihvatiti da vlada nema plan za zaustavljanje uništenja naših života”, navela je ekološka grupa u saopštenju dodajući da sada pružaju otpor.

Policija Berlina saopštila je da će do 500 policajaca biti raspoređeno na ulicama tokom cijelog dana kako bi spriječili blokade ili ih brzo ukonili, prenijela je DPA.

Grupa je prošle sedmice saopštila da će njeni članovi pojačati akcije narednih dana i pokušati mirnim putem da blokiraju grad.

Grupa Posljednja generacija želi da Njemačka prestane sa upotrebom fosilnih goriva do 2030. godine i da preduzme kratkoročne mjere uključujući uvođenje ograničenja vožnje na 100 kilometra na sat na autoputevima kao način smanjenja emisija štetnih gasova u saobraćaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti