Popocatépetl

Milioni ljudi spremni na evakuaciju zbog najopasnijeg aktivnog vulkana u Meksiku

23.05.2023. 09:37 / Izvor: Agencije
vulkan

Milioni stanovnika Meksika upozoreni su da se pripreme za moguću evakuaciju nakon povećane aktivnosti najopasnijeg aktivnog vulkana u zemlji, koji od prošle sedmice izbacuje pepeo u nekoliko obližnjih gradova.

Milioni stanovnika Meksika upozoreni su da se pripreme za moguću evakuaciju nakon povećane aktivnosti najopasnijeg aktivnog vulkana u zemlji, koji od prošle sedmice izbacuje pepeo u nekoliko obližnjih gradova, javile su lokalne vlasti.

Pepeo iz vulkana Popocatépetl, koji se nalazi u centralnom dijelu zemlje, odgodio je letove u Mexico Cityju i naveo vlasti da zatvore škole u nekoliko općina.

Oko 25 miliona stanovnika živi u radijusu od 60 milja od vulkana, koji je oko 45 milja jugoistočno od Mexico Cityja i nalazi se između država Morelos, Puebla i države Meksiko.

U nedjelju je Nacionalna koordinacija civilne zaštite (CNPC) povećala nivo vulkanske prijetnje na “žutu fazu 3”, pozivajući oko tri miliona stanovnika koji žive u gradovima i selima u blizini vulkana da ostanu pripravni i pripreme se za moguću evakuaciju.

CNPC je također upozorio na veću vulkansku aktivnost i raspršivanje pepela velikom brzinom u nekoliko obližnjih gradova. Također se preporučuje da stanovnici u blizini izbjegavaju aktivnosti na otvorenom.

"U slučaju Mexico Cityja, padanje pepela predstavlja rizik. Spremni smo na taj scenarij i znamo šta nam je činiti. Ostanimo budni", rekla je gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum u tvitu u nedjelju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti