ChatGPT

Dužnosnici G7 će održati prvi sastanak o regulaciji umjetne inteligencije

26.05.2023. 10:24 / Izvor: Akta.ba
G7

Dužnosnici Grupe sedam (G7) sastat će se sljedeće sedmice kako bi razgovarali o problemima koje predstavljaju alati generativne umjetne inteligencije (AI) poput ChatGPT-a.

Dužnosnici Grupe sedam (G7) sastat će se sljedeće sedmice kako bi razgovarali o problemima koje predstavljaju alati generativne umjetne inteligencije (AI) poput ChatGPT-a, saopćeno je u petak iz Japana.

Čelnici G7, koji uključuje Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Japan, prošle su sedmice dogovorili o stvaranju međuvladinog foruma pod nazivom "Hiroshima AI proces" za raspravu o pitanjima koja se tiču brzorastućih alata umjetne inteligencije, navodi Reuters.

Vladini dužnosnici G7 održat će prvi sastanak na radnom nivou o umjetnoj inteligenciji 30. maja i razmotriti pitanja poput zaštite intelektualnog vlasništva, dezinformacija i načina na koji bi se tehnologijom trebalo upravljati, rekao je japanski ministar komunikacija Takeaki Matsumoto.

Sastanak dolazi u trenutku kada regulatori tehnologije širom svijeta mjere uticaj popularnih usluga umjetne inteligencije poput ChatGPT-a OpenAI-ja koji podržava Microsoft.

EU se približava donošenju prvog velikog svjetskog zakona o umjetnoj inteligenciji, nadahnjujući druge vlade da razmotre koja bi se pravila trebala primijeniti na alate umjetne inteligencije.

Japan, kao ovogodišnji predsjedatelj G7, "predvodit će raspravu o odgovornoj upotrebi generativne AI tehnologije", rekao je Matsumoto, dodajući da se forum nada da će do kraja godine iznijeti prijedloge za šefove država.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti