uručen certifikat Vrhovne izborne komisije

Erdogan položio zakletvu za treći mandat turskog predsjednika i predstavio novi kabinet

04.06.2023. 10:19 / Izvor: Agencija Anadolija
Erdogan

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja.

Recep Tayyip Erdogan položio je u subotu svečanu zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Erdogan je po dolasku ispred zgrade turskog parlamenta najprije pozdravio počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je počela svečana sjednica Velike narodne skupštine Republike Turske, kojom je predsjedavao privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli.

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja.

Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu, čime je i zvanično započeo novi mandat predsjednika države. Nakon polaganja zakletve u parlamentu je intonirana i državna himna Republike Turske.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti vijenac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsjedničkoj palati početi i svečanost inauguracije kojoj će prisustvovati brojne zvanice, predsjednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, uključujući i zemlje regije.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turske.

U obraćanju na konferenciji za medije u Predsjedničkoj palati u Ankari, Erdogan je istakao kako je Turska danas snažnija nego jučer.

"Turska je danas snažnija nego jučer, kao i naša demokratija. Zajedno ćemo i dalje služiti Turskoj“, rekao je Erdogan. Zahvalio je svim ministrima koji su bili u prethodnom kabinetu, a potom saopćio i imena ministara koji će činiti novi kabinet.

Na mjesto potpredsjednika Turske imenovan je Cevdet Yilmaz.

Ministarstvo pravde povjereno je Yilmazu Tuncu, dok će Mahinur Ozdemir Goktas obnašati funkciju ministrice porodice i i socijalne službe.

Hakan Fidan, dugogodišnji šef Obavještajne službe Turske preuzeo je poziciju ministra vanjskih poslova, dok je na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova imenovan Ali Yerlikaya, bivši guverner Istanbula.

Erdogan je juče položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Na svečanoj sjednici Velike narodne skupštine Republike Turske, privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja. Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsjednika države.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

U drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio je sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti