Izvršni direktor

Bivši visoki čelnik Samsunga optužen za krađu tehnologije čipova za kinesku tvornicu

13.06.2023. 11:55 / Izvor: Fena
Samsung

Južna Koreja optužila je bivšeg izvršnog direktora Samsunga za krađu tajni kompanije vrijedne stotine miliona dolara kako bi uspostavio tvornicu čipova za kopiranje u Kini.

Južna Koreja optužila je bivšeg izvršnog direktora Samsunga za krađu tajni kompanije vrijedne stotine miliona dolara kako bi uspostavio tvornicu čipova za kopiranje u Kini, saopćili su tužioci za AFP u utorak.

Poluprovodnici su postali žarište napetosti između Sjedinjenih Država i Kine, koje su ušle u žestoku bitku oko pristupa tehnologiji i zalihama materijala za proizvodnju čipova.

Južnokorejski tužioci naveli su da je 65-godišnji bivši zaposlenik Samsunga navodno ukrao nacrte fabrike i dizajn čistih soba iz 2018. i 2019. godine.

Okružno tužilaštvo u Suvonu saopćilo je da je on bezuspješno pokušao da uspostavi tvornicu za proizvodnju aparata za kopiranje u kineskom gradu Xianu - gdje Samsung već ima fabriku čipova.

Čovjek, koji nije identificiran i koji se nalazi u pritvoru do suđenja, ukrao je materijal koji je Južna Koreja klasificirala kao "nacionalnu jezgru tehnologije" - kategoriju tehnologije koja bi potencijalno mogla naštetiti nacionalnoj sigurnosti i ekonomiji ukoliko se otkrije u inostranstvu.

Tužioci su naveli da je on već neko vrijeme bio u pritvoru i da je zvanično optužen u ponedjeljak.

Opisali su ga kao "vrhunskog stručnjaka za proizvodnju poluprovodnika", koji je decenijama radio u industriji.

Vlasti Južne Koreje saopćile su da bi informacije koje su navodno bile meta krađe Samsungu vrijedile najmanje 300 milijardi vona (236 miliona dolara).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti