Grad snova

U ovih 10 gradova je najbolji život, jedan nam je relativno blizu

23.06.2023. 08:51 / Izvor: N1
Beč

Čini se da nadimak "grad snova" zaista odgovara ovom gradu.

Čini se da nadimak "grad snova" zaista odgovara austrijskom glavnom gradu.

EIU je upravo objavio popis najboljih svjetskih gradova za život za 2023. godinu, a Beč je još jednom prvi na listi.

EIU, sestrinska organizacija časopisa Economist, sastavila je popis od 173 svjetska grada u obzir uzimajući faktore poput zdravstvenog sustava, obrazovanja, stabilnosti, infrastrukture i okoliša, prenosi CNN.

Beč je zadržao prvo mjesto na indeksu, a pohvaljen je zbog pouzdane infrastrukture, iznimne kulture i zabave, kao i vrlo kvalitetnog obrazovanja i zdravstva.

Beč je tijekom godina nekoliko puta osvojio prvo mjesto na ovom popisu, a u stopu ga slijedi Kopenhagen, koji je zadržao drugo mjesto.

Veliki povratnici

Posljednjih godina su australski Melbourne i Sydney pali na listi, Sydney čak ispavši iz prvih deset, no ove godine su se ponovno vratili na popis. Tri kanadska grada nalaze se na popisu 10 najboljih za život: Calgary, Vancouver i Toronto, kao i švicarski Zurich i Ženeva. Na posljednjem mjestu nalazi se japanski grad Osaka.

“Ukidanje pandemijskih restrikcija poboljšalo je život u svijetu ove godine”, rekla je u izjavi Upasana Dutt, čelnica za indeks kvalitete života pri EIU-u. “Obrazovanje je postalo snažnije kada su se djeca vratila u školske klupe, a smanjio se pritisak na bolnice i zdravstvene sustave. Također, došlo je do značajnih poboljšanja u gradovima gospodarstava u razvoju u Aziji i na Bliskom istoku.”

“Svjetska politička i gospodarska ravnoteža nastavlja se pomicati prema istoku, zbog čega očekujemo da će gradovi u ovim regijama polako postajati sve bolji za život,” dodala je.

Iako su se europski gradovi našli na vrhu popisa, neke destinacije na kontinentu dominirale su popisom gradova gdje je kvaliteta života najviše pala.

London i Stockholm pali su na popisu pa je London ove godine 46., a švedski glavni grad na 43. mjestu.

Pad stabilnosti

Ipak, stabilnost je pala ove godine, “zbog građanskih nemira u mnogim gradovima izazvanih krizom porasta životnih troškova, kao i stope zločina”, kaže Dutt.

“Od pet kategorija koje naš indeks pokriva, samo stabilnost je pala”, rekao je Barsali Bhattacharyya, menadžer istraživanja industrije u EIU-u. “Pritisci na javni red i gospodarski problemi povećali su stope zločina u nekim gradovima, što će se vjerojatno nastaviti i u budućnosti.”

Na samom dnu popisa nalaze se glavni grad Alžira, Alžir, Tripoli u Libiji i Damask u Siriji.

Međutim, ukrajinski glavni grad Kijev, koji nije bio uvršten na popis prošle godine zbog ruske invazije, ove godine ponovno je prisutan, no očekivano je pao na popisu i sada se nalazi među deset najgorih za život.

“Rat u Ukrajini i posljedična politička i gospodarska situacija negativno utječu na život u mnogim europskim gradovima,” stoji u izvješću.

Top deset najboljih gradova za život u 2023:

1. Beč, Austrija
2. Kopenhagen, Danska
3. Melbourne, Australija

4. Sydney, Australija
5. Vancouver, Kanada
6. Zurich, Švicarska
7. Calgary, Kanada

8. Ženeva, Švicarska
9. Toronto, Kanada
10. Osaka, Japan

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti