ISTRAGA U TOKU

Nike se suočava sa optužbama za prisilan rad

12.07.2023. 12:54 / Izvor: Agencije
nike

Kanadski nadzorni organ za etiku pokrenuo je istrage o navodima da su Nike Canada i kompanija za rudarenje zlata imali koristi od ujgurskog prisilnog rada u svojim operacijama u Kini.

Kanadski nadzorni organ za etiku pokrenuo je istrage o navodima da su Nike Canada i kompanija za rudarenje zlata imali koristi od ujgurskog prisilnog rada u svojim operacijama u Kini.

Istrage nadzornog tijela proizlaze iz optužbi koje je podnijela koalicija grupa za ljudska prava.

Nike kaže da više nemaju veze s kompanijama koje su optužene za korištenje ujgurskog prisilnog rada. Dynasty Gold, rudarska kompanija kaže da su ove optužbe nastale nakon što su napustili regiju.

Izvještaj Ujedinjenih naroda iz 2022. pokazalo je da je Kina počinila “ozbiljna kršenja ljudskih prava” protiv Ujgura, etničke muslimanske manjine koja živi u regiji Xinjiang, što “može predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovječnosti”. Peking negira optužbe.

Ovo je prva takva istraga koju je najavio kanadski pravobranilac za odgovorno preduzetnipštvo (Core) otkako je pokrenuo svoj mehanizam za podnošenje tužbi 2021. godine.

Agencija tvrdi da Nike Canada Corp ima poslovne odnose s nekoliko kineskih kompanija za koje je australijski think tank identifikovao da koriste ili imaju koristi od ujgurskog prisilnog rada.

Godine 2020., think tank, Australijski institut za stratešku politiku (ASPI), objavio je izvještaj u kojem se procjenjuje da je više od 80. 000 Ujgura premješteno na rad u fabrike širom Kine.

U izvještaju se kaže da kompanija nije preduzela “nikakve konkretne korake kako bi izvan razumne sumnje osigurala da prisilni rad nije upleten u njihov lanac snabdijevanja”.

Nike kaže da više nema veze s tim kompanijama i pružio je informacije o njihovoj praksi due diligencea.

Prema izvještaju, Nike je odbio sastanke s ombudsmanom, ali je poslao pismo u kojem kaže “zabrinuti smo zbog izvještaja o prisilnom radu u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur (XUAR) i povezanoj s njom”.

"Nike ne nabavlja proizvode iz XUAR-a i potvrdili smo s našim ugovornim dobavljačima da ne koriste tekstil ili predenu pređu iz regije", navodi se.

Izvjetaj o Dynasty Goldu sugeriše da je imao koristi od korištenja ujgurskog prisilnog rada u rudniku u Kini u kojem kompanija za rudarenje zlata ima većinski udio. Rudarska kompanija kaže da nema operativnu kontrolu nad rudnikom i da su se te optužbe pojavile nakon što je napustio regiju.

Izvršni direktor Dynastyja Ivy Chong rekao je za CBC da je početni izvještaj “potpuno neutemeljeno”.

Nadzornik za etiku ima mandat držati kanadske konfekcijske, rudarske i naftne i plinske kompanije koje rade izvan zemlje odgovornima za moguća kršenja ljudskih prava koja proizlaze iz njihovih inostranih operacija, uključujući i njihove opskrbne lance.

"Očigledno, navodi podnositelja tužbe pokreću ozbiljna pitanja u vezi s mogućom zloupotrebom međunarodno priznatog prava na slobodu od prisilnog rada", rekla je pravobranilac Sheri Meyerhofer, objavljenoj u utorak.

Nadzorno tijelo je pregledalo pritužbe koje je podnijela koalicija 28 organizacija civilnog društva u junu 2022. Bilo je još 11 pritužbi, osim onih protiv Nikea i Dynasty Golda, o kojima će watchdog uskoro objaviti izvještaj. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti