u regionu Groningen

Zatvoreno najveće nalazište prirodnog gasa u Evropi

03.10.2023. 14:46 / Izvor: Agencije
gas

Nizozemska je obustavila proizvodnju sa gasnih polja u regionu Groningen.

Nizozemska je obustavila proizvodnju sa gasnih polja u regionu Groningen. Tu se gas eskploatisao 60 godina. Država je zaradila mnogo novca, ali je region pretrpio štetu.

Podzemna gasna polja u blizini Groningena na sjeveru Nizozemske najveća su nalazišta ovog prirodnog energenta u Evropi. Prirodni gas se ovdje eksploatisao od šezdesetih godina prošlog vijeka: iz zemlje je ispumpano oko 2.300 milijardi kubnih metara. Procjenjuje se da 450 milijardi kubnih metara još uvijek ležiš pod zemljom i tamo bi trebalo i da ostane.

Dokazano je da proizvodnja gasa izaziva zemljotrese. Do sada je registrovano oko 1.600 zemljotresa, na desetine hiljada zgrada je ozbiljno oštećeno, pogođeno oko 100.000 ljudi. Bilo je ljutnje i očaja jer ni posle mnogo godina još  nisu dobili odštetu.

Parlamentarna istražna komisija donijela je ovog proleća poražavajuću ocjenu: država i naftne kompanije Šel i Ekson Mobil decenijama su sistematski zanemarivali bezbjednost građana. Pored toga, pogođeni ljudi su zarobljeni u mrežu od birokratskih prepreka i zataškavanja.

Vlada i naftne kompanije priznale su greške. Vlada je u aprilu obećala oštećenim regionima 22 milijarde evra odštete. Samo od proizvodnje prirodnog gasa država je zaradila 360 milijardi evra, a Šel i EksonMobil oko 66 milijardi evra.

Proizvodnja gasa je trebalo da bude potpuno obustavljena još 2022. Ali, s obzirom na globalnu energetsku krizu nakon početka rata u Ukrajini, vlada je prošle jeseni donijela odluku da se eksploatiše dodatnih 2,8 milijardi kubnih metara gasa – što je minimalna količina neophodna za rad postojećih lokacija i infrastrukture.

Proizvodnja na polju Groningen zvanično je okončana u nedjelju 1. oktobra 2023. Međutim, jedanaest bušotina na lokaciji ostaje otvoreno još godinu dana – u slučaju „oštre zime”. I ovi poslednji sistemi će takođe biti „trajno zatvoreni” do oktobra 2024.

A stručnjaci upozoravaju da bi, uprkos zatvaranju pogona za eksploataciju gasa zemljotresi u regionu mogli da se nastave, prenosi DW

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti