"Od korijena do neba"

Ambasada Turske u BiH - Stota godišnjica Republike slavi se sa uzbuđenjem i entuzijazmom

28.10.2023. 08:17 / Izvor: Akta.ba
turska

Republika Turkiye svoju 100. godišnjicu slavi sa entuzijazmom i uzbuđenjem, raznim aktivnostima širom zemlje i inostranstva.

Republika Turkiye svoju 100. godišnjicu slavi sa entuzijazmom i uzbuđenjem, raznim aktivnostima širom zemlje i inostranstva. Glavnom temom "Od korijena do neba" i s naglaskom na nezavisnost, slobodu i inovativnost, manifestacije obilježavanja 100. godišnjice sadrže 24.000 aktivnosti u organizaciji gotovo 2.000 institucija i organizacija, a nastavit će se do kraja godine, saopćeno je iz Ambasade Turske u BiH.

U okviru manifestacija, koje su započele početkom oktobra s ciljem da se očuva duboko ukorijenjeno sjećanje na borbu za nezavisnost i izgradnji mosta iz prošlosti u budućnost, upriličeno je mnoštvo različitih aktivnosti od proslavljenih šetnji do izložbi, od sadnje sadnica do takmičenja, od sportskih događaja do prijema, od audio-vizuelnih medijskih radova do panela i simpozijuma, kao i originalne umjetničke produkcije poput himne 100. godišnjice, koja je prvi put izvedena u okviru obilježavanja 100. godišnjice i filma "Posljednja večera".

U Ankari, Istanbulu i Izmiru organizuju razne akivnosti pod koordinacijom Direkcije za komunikacije Predsjedništva. Neke od tih aktivnosti se provode pod naslovima "Projekat izložbenih površina 100. godišnjice", "Instalacija Stoljeća Turkiye", "100 godina Turkiye od prošlosti do sadašnjeg izložbenog prostora", "Specijalna izložba 100 godina Turkiye Recepa Tayyipa Erdoğana", Monolitne kule Stoljeća Turkiye, "Glas Republike, boja Republike", "Kratki filmovi i najave javnih servisa Stoljeća Turkiye", Stoljeće Zvučnog Tunela", "Značka 100. godišnjice", "Izložba Stoljeća Emaneta", "Portret društvenog pamćenja 100 godina Turkiye", "Knjiga Lica Stoljeća".

"U noći 29. oktobra na Mostu Šehida 15. jula biće održani "Dronovi, vatromet i svetlosni show", a posebno za 100. godišnjicu tokom sedmice biće postavljen poseban plutajući mol na sedam stubova Bosfora za 100. godišnjicu", saopćeno je iz Ambasade Turske u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti