Zapadni dužnosnici

Pokušaj ograničavanja cijene ruske nafte nije uspio

15.11.2023. 10:52 / Izvor: Fena
Nafta

Ograničenje cijene ruske nafte koje su nametnule zapadne zemlje gotovo se u potpunosti zaobilazi, rekli su zapadni dužnosnici.

Ograničenje cijene ruske nafte koje su nametnule zapadne zemlje gotovo se u potpunosti zaobilazi, rekli su zapadni dužnosnici, a te zemlje "moraju iznaći nove načine" da zadrže sankcije protiv Moskve, piše Financial Times.

Visoki evropski dužnosnik rekao je da je cijena "gotovo nikakve" ruske isporuke nafte u oktobru bila ispod granice od 60 dolara po barelu koju su odredile zemlje članice G7

"Posljednji podaci pokazuju da ćemo morati pooštriti mjere. Nema apsolutno nikakvog apetita da se dopusti Rusiji da ovo nastavi", rekao je, javlja SEEbiz.

Dužnosnici EU-a vodili su rasprave posljednjih dana o jačanju ograničenja, uključujući mogućnosti jačanja provedbe ili ograničenja pristupa Rusije naftnim tankerima.

Zabrinutost zapadnih dužnosnika poduprla je i službena ruska statistika o prodaji nafte u oktobru, jer je Moskva rekla da je prosječna cijena prodane nafte iznad 80 dolara po barelu, piše FT.

Rast ruskih cijena nafte zadao je udarac naporima G7 da ograniči protok sredstava koje Kremlj koristi za finansiranje svoje operacije u Ukrajini, a dolazi u trenutku kada je Kijev postigao samo "ograničen napredak" u svojoj ofanzivi, piše britanski list.

Države članice G7 i Australija prošlog su decembra nametnule gornju cijenu ruske nafte od 60 dolara po barelu, prijeteći da će Moskvi uskratiti pristup njezinim uslugama poput transporta i osiguranja.

Međutim, Rusija se pokazala vještom u zaobilaženju tog ograničenja, razvijajući svoju "flotu u sjeni".

Cijena ruske nafte skočila je preko 60 dolara po barelu tokom ljeta, kada su Rusija i Saudijska Arabija udružile snage kako bi smanjile proizvodnju kroz sporazume unutar kartela OPEC+.

Krajem septembra FT je izvijestio da je u augustu gotovo tri četvrtine svih ruskih isporuka sirove nafte na moru putovalo bez zapadnog osiguranja, što je znak da sve više zaobilazi zapadna ograničenja.

Zapadni dužnosnici kažu da ostaju pri ograničenoj cijeni, iako priznaju da se ona gotovo uopće ne poštuje.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti