Hitno

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se poziva na "humanitarne pauze" u Gazi

16.11.2023. 10:20 / Izvor: Fena
UN

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u srijedu rezoluciju kojom se poziva na hitne 'humanitarne pauze' u ratu između Izraela i Hamasa.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u srijedu rezoluciju kojom se poziva na hitne 'humanitarne pauze' u ratu između Izraela i Hamasa nakon četiri prethodna neuspjeha.

Glasanje je uslijedilo nakon što je ministarstvo zdravlja u Gazi kojom upravlja Hamas demantiralo tvrdnje Izraela da su njegove trupe pronašle oružje, borbenu opremu i tehnološku opremu u bolnici Al Shifa, javlja AFP. 

U rezoluciji koju je sastavila Malta, a prihvaćena je s 12 glasova 'za' i tri suzdržana (Sjedinjene Države, Velika Britanija i Rusija), "poziva se na proširene i hitne višednevne humanitarne pauze koje bi bile dovoljne" da se civilima u Gazi dopremi humanitarna pomoć.

Takva formulacija postavlja pitanje koliki bi se broj dana smatrao dovoljnim. U prethodnoj verziji teksta koji je AFP dobio na uvid, zahtijevala se prva pauza od pet dana zaredom, 24 sata od prihvaćanja rezolucije.

Rezolucije Vijeća sigurnosti obavezuju, iako ih neke zemlje ne poštuju.

Rezolucija, koja u gotovo svim članovima ističe situaciju u kojoj se nalaze djeca u Gazi, "zahtijeva da sve strane poštuju svoje obaveze po međunarodnom pravu, prije svega u vezi sa zaštitom civila, najprije djece".

Ujedno poziva na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas i drugih grupa, posebno djece", ne navodeći napad palestinskog pokreta na Izrael 7. oktobra.

Vijeće je, pokazavši još jednom stare razlike u pozicijama o izraelsko-palestinskom pitanju, u oktobru odbilo četiri nacrta rezolucije jedan za drugim, zbog ruskog i kineskog veta s jedne strane i američkog s druge.

Vijeće sigurnosti odbilo je podržati amandman koji je uputila Rusija, tražeći kao i generalna skupština "trenutnu i trajnu humanitarnu pauzu koja će omogućiti prekid neprijateljstava".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti