ekološki problemi

Država New York tužila ‘Pepsi’ zbog zagađenja plastikom

16.11.2023. 15:53 / Izvor: Agencije
pepsi

Građanska tužba, koju je podnijela glavna državna tužiteljica New Yorka Letitia James na Vrhovnom sudu.

Država New York podnijela je tužbu protiv kompanije PepsiCo u kojoj ukazuje na to da korporacija onečišćuje plastikom i o tome u javnost plasira „zavaravajuće“ izjave.

Građanska tužba, koju je podnijela glavna državna tužiteljica New Yorka Letitia James na Vrhovnom sudu, navodi da je PepsiCo pridonio „uznemiravanju javnosti“ vezano uz rijeku Buffalo, traži nametanje financijskih kazni i kompenzacijskih šteta kompaniji, kao i da PepsiCo prestane prodavati robu u jednokratnoj plastici na kojoj se ne upozorava na ekološke probleme, prenosi AFP.

"Svi Njujorčani imaju osnovno pravo na čistu vodu, ali neodgovorno pakiranje i marketing kompanije PepsiCo ugrožava opskrbu vodom, okoliš i javno zdravlje", navela je James. „Niko se ne bi trebao brinuti o plastici u svojoj pitkoj vodi, plastičnom smeću koje zasipa slikovitu obalu rijeke ili plastičnom onečišćenju koje šteti divljim životinjama“.

PepsiCo je objavio da je kompanija „ozbiljna“ po pitanju smanjenja količine plastike i da je „transparentna“ u svojim naporima.

"Ovo je složeno pitanje i zahtijeva uključivanje različitih učesnika – od kompanija, kvartova, pružatelja usluga smanjenja otpada, čelnika zajednica do potrošača", rekao je glasnogovornik kompanije PepsiCo.

Tri puta više zagađuju nego McDonald's

Istraživanje ureda tužiteljice James pokazalo je da je PepsiCo plastična ambalaža daleko najveći izvor plastičnog onečišćenja rijeke Buffalo, tri puta veće od drugog zagađivača McDonald'sa.

Problemi povezani sa zdravljem „uključuju rani pubertet kod djevojčica, smanjeni broj spermija, izmijenjene funkcije reproduktivnih organa, pretilost, izmijenjena spolna ponašanja i povećane stope nekih vrsta raka“, navela je tužiteljica.

U tužbi se priznaju izjave kompanije u kojima se obećava da će poduzeti mjere za smanjenje plastičnog onečišćenja, ali navodi da PepsiCo ne ispunjava ta obećanja, prenosi Hina.

Dodatno, PepsiCo je prozvan da nije u značajnoj mjeri izabrao alternativu plastici za jednokratnu upotrebu na tržištu New Yorka. S druge strane, PepsiCo je najavio programe za ponovno punjenje i povrat stakla i plastike na međunarodnim tržištima, uključujući Meksiko i Njemačku, navodi se u tužbi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti