PRVI KORAK

Arapski šefovi diplomatija pozdravili sporazum o primirju Hamasa i Izraela

22.11.2023. 13:38 / Izvor: Fena
gaza

Arapski ministri vanjskih poslova pozdravili su u srijedu sporazum o privremenom primirju između Izraela i oružane grupe Hamas u Gazi.

Arapski ministri vanjskih poslova pozdravili su u srijedu sporazum o privremenom primirju između Izraela i oružane grupe Hamas u Gazi, ali su saopćili da bi to trebalo produžiti i postati prvi korak ka potpunom prekidu neprijateljstava.

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana izjavli su na brifingu za medije u Londonu da bi sporazum, koji uključuje oslobađanje talaca i pojačanu pomoć razorenom Pojasu Gaze, također u konačnici trebao dovesti do nastavka pregovora o dvodržavnom rješenju palestinsko-izraelskog sukoba.

Prema sporazumu o privremenom prekidu vatre od srijede, Izrael i Hamas pristali su na četverodnevnu pauzu u borbama kako bi se omogućilo oslobađanje 50 talaca koji se drže u Gazi u zamjenu za 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu i ulazak humanitarne pomoći u enklavu.

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan Al Saud, kazao je da humanitarnu pomoć treba održati i proširiti, te da kasnije ne bi trebala postati uvjetovana daljnjim oslobađanjem talaca.

"Kakogod da se humanitarni pristup sada poveća kao rezultat ovog sporazuma o taocima, mora ostati na snazi i mora se nadograđivati", kazao je on.

"Ni u kom trenutku ne smije doći do smanjenja ovog pristupa zasnovanog na napretku za daljnje oslobađanje talaca. Kažnjavanje civilnog stanovništva Gaze zbog držanja tih talaca apsolutno nije prihvatljivo", izjavio je saudijski ministar.

Sukob je počeo 7. oktobra kada su Hamasovi napadači i drugi naoružani borci upali preko granice u Izrael, i ubili su 1.200 civila i izraelskih vojnika istovremeno uzimajući 240 talaca.

Izrael je odgovorio teškim bombardovanjem, a zatim invazijom na pojas Gaze, ubijajući više od 13.000 Palestinaca, medu kojima najmanje 5.600 djece, saopćila je Hamasova vlast u Gazi.

Arapski ministri vanjskih poslova predvode takozvanu kontakt grupu većinom muslimanskih zemalja koje lobiraju kod glavnih izraelskih saveznika i stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a da okončaju rat u Gazi i krenu prema trajnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti