Simon Stiell

Čelnik agencije UN-a za klimu pozvao na ambiciozniji plan protiv globalnog zagrijavanja

06.12.2023. 13:16 / Izvor: Fena
 Simon Stiell

Čelnik agencije UN-a za klimu Simon Stiell poručio je zemljama u srijedu da se dogovore o ambicioznoj akciji za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Čelnik agencije UN-a za klimu Simon Stiell poručio je zemljama u srijedu da se dogovore o ambicioznoj akciji za borbu protiv globalnog zagrijavanja na klimatskom samitu COP28 umjesto da upadnu u zamku prikupljanja bodova i "politike najnižeg zajedničkog imenitelja".

Na samitu na kome raste napetost oko različitih vizija budućnosti fosilnih goriva, Stiell je na konferenciji za novinare kazao:

"Sve vlade moraju svojim pregovaračima dati jasne naredbe za pokret. Potrebna nam je najveća ambicija, a ne prikupljanje bodova ili politika najnižeg zajedničkog imenitelja".

Stiellove primjedbe dolaze u vrijeme dok se dvosedmična konferencija približava sredini, a to je trenutak kada je uvodna bujica najava i obećanja utihnula i pažnja se usmjerila na napredak ostvaren u razgovorima iza kulisa.

"Imamo početni tekst na stolu, ali to je vreća s listama želja i prkosnim stavovima. Sada je ključni momenat da se odvoji žito od kukolja", rekao je on.

"Postoje brojne opcije koje su trenutno na stolu i koje govore o postepenom ukidanju fosilnih goriva. Na stranama je da to odaberu, ali daju vrlo jasnu izjavu koja nagovještava konačni pad ere fosilnih goriva kakvu poznajemo", dodao je Stiell, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti