Dva najveća australijska proizvođača nafte i plina

Australijski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje

08.12.2023. 09:49 / Izvor: seebiz.eu
Australija

Australijski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara.

Australijski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara

Dionice australskog Santosa skočile su u petak na najvišu razinu u pet sedmica nakon vijesti da kompanija pregovara o spajanju sa Woodside Energy.

Santos i Woodside Energy, dva najveća australijska proizvođača nafte i plina, otvorili su pregovore o potencijalnom spajanju u onome što bi moglo stvoriti naftnog i plinskog diva vrijednog 80 milijardi australijskih dolara (52 milijarde dolara).

"Istovremeno, Santos procjenjuje niz alternativnih strukturnih opcija s ciljem oslobađanja vrijednosti", navodi se u izjavi koju je Santos objavio u četvrtak.

Dionice Santosa skočile su 11% u ranoj trgovini u petak, dok je Woodside skliznula 0,7 posto.

Santos, čija tržišna kapitalizacija iznosi oko 22 milijarde AU$, rekao je tijekom brifinga za ulagače prošlog mjeseca da radi na opcijama za povećanje svoje vrijednosti.

Woodside se može pohvaliti tržišnom kapitalizacijom od oko 57 milijardi AU$.

Razgovori su još uvijek u ranoj fazi - u izjavama za tisak, obje su tvrtke naglasile da "nema sigurnosti" da će razgovori dovesti do dogovora.

U junu prošle godine Woodside se spojio s BHP Groupom, naftni i plinski krak.

Santos je 2021. kupio kompaniju za istraživanje energije Oil Search, ali projekt bušenja plina vrijedan više milijardi dolara izbačen je iz tračnica zbog sudskog spora.

Došlo je do pomame konsolidacije u globalnom naftnom i plinskom prostoru.

U oktobru su sklopljena dva velika ugovora u SAD-u, pri čemu je energetski teškaš Exxon Mobil otkupio konkurenta Pioneer Natural Resources iz škriljevca, a Chevron je kupio Hessa u ugovoru o svim dionicama procijenjenom na 53 milijarde dolara.

Samo prošle sedmice, Wall Street Journal je izvijestio da je Occidental u pregovorima o preuzimanju CrownRocka, bušilice škriljevca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti