BUDUĆNOST NAFTE I GASA

Članice OPEC-a protive se uvrštavanju termina "postupno ukidanje" fosilnih goriva

09.12.2023. 11:04 / Izvor: Agencije
gorivo

Članice OPEC-a zalažu se protiv pokušaja da se u klimatski sporazum COP28 uvrsti termin "postupno ukidanje" fosilnih goriva.

Članice OPEC-a zalažu se protiv pokušaja da se u klimatski sporazum COP28 uvrsti termin "postupno ukidanje" fosilnih goriva, naglašavajući borbu oko toga da li se samit zemalja proizvođača energenata može prvi put u 30 godina baviti budućnošću nafte i gasa.

Pregovarači i posmatrači na godišnjim pregovorima UN-a o klimi, koji traže dogovor za rješavanje najtežih posljedica klimatskih promjena, saopćili su da je nekoliko članica OPEC-a poslušalo pozive grupe proizvođača nafte da stave veto na svaki dogovor o postupnom ukidanju fosilnih goriva.

U pismu, generalni sekretar OPEC-a Haitham Al Ghais pozvao je članice da odbace izraze koji su usmjereni protiv fosilnih goriva, te navodi da "neopravdani i nesrazmjerni pritisak na fosilna goriva može dostići prekretnicu s nepovratnim posljedicama".

Al Ghais je odbio komentirati pismo, ali je kazao kako OPEC želi zadržati fokus razgovora na smanjenju emisija, umjesto na odabiru izvora energije.

"Svijetu su potrebna velika ulaganja u sve vrste energije, uključujući ugljikovodike. Energetske tranzicije moraju biti pravedne, poštene i inkluzivne", kazao je on.

Najmanje 80 zemalja zahtijeva dogovor COP28, koji poziva na eventualni prekid upotrebe fosilnih goriva, najvećih izvora emisija koje zagrijavaju planetu, kako bi pokušale krenuti na pravi put da se postigne cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti