Digitalizacija i automatizacija

Huawei "pametni" distributivni centri u Europi prikazuju industriju budućnosti

17.12.2023. 09:56 / Izvor: Fena
huawei

"Pametni" distributivni centri Huaweija u Europi pokazuju kako će izgledati industrija budućnosti.

Digitalizacija i automatizacija dostigli su takav napredak da jedan od najvećih distributivnih centara u Europi osigurava opskrbu Huawei proizvodima 50 država skoro u potpunosti se oslanjajući na umjetnu inteligenciju (AI) i 5G tehnologiju.

Vozila i strojevi koji se logističkim centrom kreću bez vozača, kontrola kvalitete vođena umjetnom inteligencijom, daljinsko upravljanje većinom radnih procesa samo su dio onoga što je već u primjeni u Huawei European Supply Center u Nizozemskoj.

Ovaj pametni distrubutivni centar jedan je od najvećih Huawei logističkih centara izvan Kine, opskrbljujući njihovim proizvodimakupce u više od 50 zemalja u Europi, središnjoj Aziji i sjevernoj Africi. Centar svaki mjesec obradi oko 60.000 artikala, a u prosjeku preveze 400 metara kubnih izlaznog tereta koji svakodnevno razvozi više od 30 kamiona.

Centar pametne opskrbe jedan je od samo četiri takva objekta u svijetu i ključna komponenta integriranog europskog centra za opskrbu i distribuciju Huawei proizvoda.

"U distributivnom centru 5G privatna mreža pokriva otprilike polovicu područja. Njegova najveća prednost je mala latencija, odnosno vrijeme čekanja i velika brzina. Svaki uređaj može koristiti brzinu do dva gigabajta u sekundi. To znači da ni prijenos videa nije problem u toj brzini. Koristeći najnovije tehnologije, kao što su AI/AR i pametni algoritam, možemo upravljati bržim dolaznim i odlaznim procesima i puno preciznijim potvrdama za naše isporuke", ističe Sandor Papp, zamjenik voditelja Europskog opskrbnog centra Hauweija, koji osim ovog u Nizozemskoj uključuje i sličan centar u Mađarskoj.

Papp dodaje da su Huaweijevi opskrbni centri u Nizozemskoj i Mađarskoj smanjili operativne troškove i poboljšali učinkovitost za najmanje 20%, zahvaljujući razvoju aplikacija umjetne inteligencije i 5G telekomunikacijskim brzinama u obavljanju svog posla.

Rad ova dva logistička centra, preko kojih se u Europi godišnje prometuje Huaweijevih proizvoda u vrijednosti od 8 milijardi dolara, tehnološki je unaprijeđen u posljednje 2,5 godine.

U kojoj mjeri razvoj digitalnih alata, umjetne inteligencije (AI) i 5G tehnologije utječu na produktivnost, kunkurentnost, ali i održivi razvoj, ističu i iz Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO).

Ova UN-ova organizacija predvodi Globalni savez za umjetnu inteligenciju u industriji i proizvodnji (AIM Global), čiji je Huawei strateški partner.

Vicky Zhang, Huaweijeva potpredsjednica korporativnih komunikacija, kaže da su digitalizacija i automatizacija dva industrijska megatrenda i ključ naše budućnosti.

"Ova dva trenda ubrzano mijenjaju naše živote s novim tehnologijama kao što su 5G i umjetna inteligencija koji nas vode prema inteligentnijem i niskougljičnom svijetu. To je također razlog, zašto je Huawei postao strateški partner UNIDO-ovog AIM Globalnog saveza.", kaže Zhang.

Ana Paula Nishio de Sousa, voditeljica digitalne transformacije i strategija umjetne inteligencije u UNIDO-u, ističe važnost uključivog održivog razvoja.

"Uključivost znači uključivanje svih sektora društva i nikoga ne izostaviti. Održivost se odnosi na zaštitu od negativnih utjecaja na okoliš. AIM Global slijedi ova načela. To je partnerstvo otvoreno za sve, za javni sektor, akademsku zajednicu, vlade i industrijska udruženja. Radi se o podizanju stanja AI u proizvodnoj industriji i čineći je uključivom i održivom", navodi ona.

5G igra ključnu ulogu u povećanju produktivnosti jer upravo to omogućava kretanje samovozećih vozila, kontrolu kvalitete vođenu umjetnom inteligencijom i daljinsko održavanje uz pomoć AR-a.

Na temelju trenutačnih trendova, kombinacija 5G, cloud computinga i umjetne inteligencije koristit će se u sve većem broju scenarija u bliskoj budućnosti kako bi se najavila nova industrijska era: Industrija 4.0.

Iako u cijelom svijetu pa i kod nas postoji strah da bi automatizacija mogla dovesti do masovnog gubitka radnih mjesta, profesor s Tehnološkog instituta Deggendorf, dr. Patrick Glauner kaže da treba uzeti u obzir i kronični nedostatak radnika.

"Kada je riječ o povećanoj automatizaciji i umjetnoj inteligenciji u industriji, ne radi se samo o troškovima i tome da svi ostanu bez posla. Ovdje u Europi, a mislim da je isto i u Kini, postoji velika demografska promjena. Imamo društvo koje stari, pa se ne radi samo o tome da stvari radimo jeftinije ili s manje ljudi. Zapravo se radi o tome da još uvijek možete raditi stvari, jer je sve manje ljudi na raspolaganju za taj posao. A umjetna inteligencija nam omogućuje da to kompenziramo i riješimo problem društva koje stari i nedostatka talenta", upozorava dr.Glauner.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti