Ponzijeva šema

Žrtvama najveće prevare u američkoj historiji isplaćena odšteta od 160 miliona dolara

20.12.2023. 10:59 / Izvor: Avaz.ba
ponzi

Žrtvama najveće prevare u američkoj historiji isplaćena odšteta od gotovo 160 miliona dolara.

Gotovo 25.000 žrtava zloglasne Ponzijeve šeme Bernija Madofa (Bernie Madoff) dobit će ukupno gotovo 160 miliona dolara kompenzacije iz sredstava koje je zaplijenila vlada.

To je deveta takva isplata žrtvama najveće prevare u historiji SAD-a, objavili su federalni agenti u ponedjeljak.

Američko ministarstvo pravosuđa osnovalo je Fond Madofovih žrtava, a dosad je iz njega isplaćena odšteta za 40.843 žrtve u ukupnom iznosu od 4,22 milijarde dolara.

Iz Fonda kažu kako su uspjeli povratiti oko 91 posto ukupnih gubitaka žrtava prijevare.

Od tog iznosa, oko 2,2 milijarde dolara prikupljeno je u sklopu oduzimanja imovine od nasljedstva pokojnog Madofovog investitora Džefrija Pikauera (Jeffry Picower), jednog od najvećih dobitnika prevare, dok je dodatnih 1,7 milijardu dolara došlo od dogovora o odgođenom kaznenom postupku s bankom DžejPi Morgan Čejs (JP Morgan Chase).

"Ostatak iznosa došao je od oduzimanja imovine investitoru Karlu Šapiru (Carlo Shapiro), kao i oduzimanja imovine Madofu i njegovim saučesnicima u sklopu krivičnih i građanskih tužbi", kaže ministarstvo pravosuđa.

Ova vijest objavljena je tačno 15 godina od hapšenja Bernija Madofa 2008. godine.

Madof je uhapšen nakon što su njegovi sinovi otkrili da je njihov otac na čelu najveće Ponzijeve šeme u svijetu i prijavili ga FBI-ju.

Čitava priča buknula je usred finansijske krize kasnih 2000-ih, a među žrtvama su bili i obični građani, ali i zvijezde poput Kevina Bejkona (Kevina Bacon), Sendija Kofaksa (Sandy Koufax) i Lerije Kinga (Larry King).

Madof je na kraju priznao krivicu za 11 federalnih zločina i osuđen je na 150 godina zatvora.

Umro je s 82 godine u zatvoru u saveznoj državi Sjevernoj Karolini 2021.

Ovosedmična objava ilustruje opseg prevare koja se do danas još rasvjetljuje.

Uz Fond Madofovih žrtava, advokat Irving Pikard (Irving Picard), koji je nadgledao likvidaciju Madofove kompanije, takođe je povratio preko 14,6 milijardi dolara za žrtve prevaranta, objavio je Rojters (Reuters).

Iako je Madof rekao da je sa šemom počeo 90-ih godina, tužioci vjeruju da je ona počela još ranije, a kroz nju je od investitora prevarom izvučeno 65 milijardi dolara.

Žrtve prevare dolaze iz čak 127 zemalja svijeta, što dodatno pokazuje koliko je zločin bio raširen.

Prošlo je tek nekoliko mjeseci nakon što je investiciona kompanija iz Teksasa sklopila nagodbu u iznosu od 2,51 milion dolara u federalnoj tužbi koja ju je teretila da je prevarom izvlačila isplate iz fonda Madoffovih žrtava.

Vlada je optužila kompaniju Fulkram Kepitel Partners (Fulcrum Capital Partners) da je izazvala isplaćivanje prevelikih iznosa žrtvama koje je onda prisvajala.

Iz Fulkrama je za Rojters rečeno kako su “ispunili potrebe žrtava prevare Madofa pružanjem kompenzacije za njihova potraživanja, "ali da su nagodbu odlučili sklopiti kako bi izbjegli troškove i distrakciju sudskog procesa".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti