SAOPŠTENO

Rusija preuzela predsjedavanje BRIKS-om

02.01.2024. 10:09 / Izvor: Agencije
briks

Rusija je preuzela predsjedavanje BRIKS-u, organizacijom koja sada uključuje 10 zemalja.

Rusija je preuzela predsjedavanje BRIKS-u, organizacijom koja sada uključuje 10 zemalja, u skladu sa odlukom usvojenom na samitu u augustu 2022. godine, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Putin je u obraćanju povodom preuzimanja predsjedavanja napomenuo da BRIKS privlači sve veći broj pristalica i zemalja istomišljenika, koje dijele zajedničke principe kao što su suverena jednakost, poštovanje odabranog razvojnog puta, međusobno poštovanje interesa, otvorenost, konsenzus, težnja za osnivanjem multipolarnog poretka i poštenog globalnog finansijskog i trgovinskog sistema, te traženje kolektivnih rješenja za najveće izazove današnjice.

"Nećemo štediti napore da osiguramo to da, dok u isto vrijeme održavamo tradicije i vodimo se iskustvom stečenim prethodnih godina, omogućimo harmonizovanu integraciju novih učesnika u svim formatima aktivnosti BRIKS-a", izjavio je Putin.

On je rekao da će biti razmotren stepen spremnosti drugih zemalja da prate multidimenzionalnu agendu "u jednoj ili drugoj formi".

"S tim ciljem, počećemo da radimo na modalitetima nove kategorije partnerske države BRIKS-a. Generalno, Rusija će nastaviti da promoviše sve aspekte partnerstva BRIKS-a u tri ključna područja, a to su politika i bezbjednost, ekonomija i finansije i kulturološki i humanitarni kontakti", naveo je Putin.

Prema njegovim riječima, Rusija će se na čelu BRIKS-a usredsrediti na jačanje spoljnopolitičke koordinacije među članicama i na zajedničko traženje efikasnih odgovora na izazove i prijetnje međunarodnoj i regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti.

Putin je istakao da će Rusija dati doprinos praktičnom sprovođenju Strategije za strateško partnerstvo BRIKS-a do 2025. godine i Planu rada za saradnju na inovacijama u okviru BRIKS-a za period od 2021. do 2024. godine, radi osiguravvanja energetske i bezbjednosti hrane, jačanja uloge BRIKS-a u međunarodnom monetarnom sistemu, proširenja saradnje izmađu banaka i proširivanja upotrebe nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini.

"Naši prioriteti uključuju promovisanje saradnje u nauci, visokoj tehnologiji, zdravstvenoj njezi, zaštiti okoline, kulturi, sportu, razmjenama među omladinom i civilnom društvu", naglasio je Putin.

Putin je najavio da će tokom predsjedavanja biti organizovano više od 200 događaja različitog nivoa i tipa u ruskim gradovima.

"Podstičemo predstavnike svih zemalja zainteresovanih za saradnju sa našom organizacijom da učestvuju u tim događajima. Vrhunac našeg predsjedavanja biće Samit BRIKS-a u Kazanju u oktobru", napomenuo je Putin.

Putin je dodao da Rusija želi da produktivno sarađuje sa svim zemljama "u orbiti BRIKS-a".

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti