Anketa nakon okončanja rata u Gazi

Samo 15 posto Izraelaca želi da Netanyahu ostane premijer

03.01.2024. 10:26 / Izvor: Fena
gaza

Samo 15 posto Izraelaca želi da premijer Benjamin Netanyahu ostane na funkciji nakon okončanja rata protiv Hamasa u Gazi.

Samo 15 posto Izraelaca želi da premijer Benjamin Netanyahu ostane na funkciji nakon okončanja rata protiv Hamasa u Gazi, iako mnogi još podržavaju njegovu strategiju slamanja militanata u palestinskoj enklavi, pokazuje anketa objavljena u utorak.

Netanyahu je obećao da će slomiti Hamas nakon njegovog divljanja 7. oktobra na jugu Izraela u kome je 1.200 ljudi ubijeno, a 240 oteto u Gazi. Izraelske snage uništile su veliki dio Gaze u svojoj skoro tromjesečnoj ofanzivi u znak odmazde.

U anketi koju je proveo Izraelski institut za demokratiju (IDI), 56 posto ispitanika kazalo je da je nastavak vojne ofanzive najbolji način da se vrate taoci, dok 24 posto smatra da bi sporazum o razmjeni, uključujući oslobađanje više hiljada Palestinaca iz izraelskih zatvora, bio najbolje rješenje.

Više od 22.000 Palestinaca ubijeno je u ratu, sudeći po zdravstvenim zvaničnicima u Gazi, a većina stanovništva je raseljena. Izrael tvrdi da je ubio oko 8.000 palestinskih boraca i obećao je da će proganjati čelnike Hamasa.

Samo 15 posto ispitanika želi, međutim, da Netanyahu ostane premijer kada se rat završi, pokazuje anketa.

Njegov politički suparnik i sadašnji partner iz ratnog kabineta, centrista Benny Gantz, dobio je podršku 23 posto ispitanika.

Oko 30 posto njih nije navelo željenog čelnika.

Anketa je provedena među 746 ispitanika između 25. i 28. decembra, s nivoom tačnosti od 95 posto, saopćio je IDI.

Prethodna anketa IDI-ja u decembru pokazala je da 69 posto Izraelaca smatra da izbore treba održati čim se rat završi.

Netanyahu je u subotu kazao da će proći mjeseci do pobjede. Uzastopna istraživanja javnog mnijenja pokazala su da je njegova popularnost naglo pala nakon iznenadnog oktobarskog napada Hamasa koji je doveo do najsmrtonosnijeg dana u 75 godina postojanja Izraela, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti